Inlägg med betalda samarbeten
Vi gillar vintercamping och sedan flera år använder vi vår husbil under alla årstider. Vintercamping behöver inte vara svårt eller krångligt bara man tänker efter lite före. Nu har vi praktiskt testat vår plåtis under ett par vintrar med temperaturer ner mot -30 grader och mycket snö. Tack vare olika tillbehör och förbättringar vi gjort funkar det riktigt bra att vintercampa.
Tips!
- Värmematta
- Isolering för bakdörrarna
- Mattor
- Isolering fönster och dörrar
- Gasol
- Däck
1. Värmematta
Något vi upplevt i tidigare husbilar är att själva delen vid förar- och passagerarplatsen ofta är dåligt isolerad och därmed ett riktigt köldhål. Golvet är många gånger helt oisolerat och kyler därför ner hela husbilen rejält. Detta har vi avhjälpt genom att i samarbete med Alde installera en golvvärmematta från Alde. Mattan är kopplad på det ordinarie värmesystemet och på så sätt cirkulerar varm glykol. Om man har installerat en värmeväxlare ger det en varm och go känsla både under färd och även sedan när man campar. Vår upplevelse är än så länge bara positiv.
Vi har fäst mattan med stripes vid förar- respektive passagerarstolen så den inte glider och kan komma in under pedalerna. Det finns två öljetter för denna infästning men vi tycker att det borde finnas två till.
Under samtliga mätningar var utetemperaturen endast -5 och innetemperaturen 21 grader.
2. Isolering för bakdörrarna
Att sova med huvudet direkt mot en kall dörr märkte vi snabbt att inte skulle bli särskilt mysigt. Därför testar vi i samarbete med Campingtillbehör4u två olika modeller av isolering för bakdörrarna. De olika modellerna har båda för- och nackdelar beroende på vad man tycker är smidigt och hur man använder husbilen.
Vi tycker modellen som man genom magnetfästen bara hänger på dörrarna är den enklaste. Det krävs ingen montering av fästen eller liknande på bilen eller inredningen. Nackdelen är att man öppnar helt för både garage och bodel så fort man öppnar en dörr. Fördelen är att man kommer åt både lastutrymme och bodel utan att behöva ta bort något. Länk för mer information om till produkten och till vilka modeller den passar >isolering-bakdörr<
Den andra modellen monteras via tryckknappar som skruvas fast invändigt i husbilen. När man öppnar dörrarna så täcker isoleringen för direkt kallras. Man kan öppna nertill så man kommer åt lastutrymmet men det finns ingen öppning upptill. Ska man lägga in något där får man ta ner isoleringen genom att ta bort den via tryckknapparna. Länk till mer information om produkten > Termoisolering bakdörr <
3. Mattor
Att ha snygga mattor i husbilen är lika självklart och viktigt som att ha det hemma. Då vi har golvvärme i vår plåtis så är det viktigt med en matta som inte är för tät och inte har gummerad undersida dels för att hindra värmen att stiga samt inte riskera att det blir märken på golvet från mattan. En skräddarsydd matta ger ett snyggt och ombonat intryck och den är också ljuddämpande. Det finns många olika modeller av mattor och vi valde en matta som passar både när det gäller stil och färg från Mattjätten i Linköping.
4. Isolering fönster och dörrar
Det är inte bara golvet fram som bidrar starkt till kallras utan även dörrarna samt vindrutan och sidorutorna. Här har vi sedan flera år testat fler olika modeller, både in- och utvändiga. Men klart bäst och enklast tycker vi täcket från Masa är, det är enkelt och snabbt att sätta på plats samt packa i hop. Vi har också testat invändig isolering med då uppstår kondens på insidan av fönstren så därför har vi fastnat för den utvändiga modellen. Vill man ha möjligheten att öppna och kunna se ut samt släppa in vintersolen så finns en öppningsbar modell också.
5. Gasol
Vi reser året runt med husbilen och har på så sätt lärt oss en hel del kring vikten av en rätt skött gasolutrustning. Tyvärr kanske någon gång den “hårda” vägen, för gasolflaskan bli alltid tom nattetid vilket är märkligt men så är det bara. Vintertid när det är riktigt kallt får man räkna med att det går åt en hel del gasol. Hanteringen av gasolen bör vara praktisk. Är det kallt vill man göra bytet av gasol enkelt. Man kan installera en DuoControl från Truma som automatiskt skiftar gasolflaska, som extra säkerhet kan man även utrusta den med regulatorvärmare EisEx.
Då vi har gasolflaskorna mer inne givetvis i ventilerat utrymme i plåtisen än tidigare husbilar. Är det inte lika avgörande vilket material flaskorna är av. Annars är ju Aluminium eller stålflaskor det bästa under vintercamping.
6. Däck
För oss är det självklart med dubbade vinterdäck under våra resor då vi gärna reser på lite mindre trafikerade vägar samt vill känna oss trygga med framkomligheten och bromsförmågan. Temperatur runt -20 till -25 grader har inte varit något ovanligt de senaste veckorna. Då gäller det att däckens gummiblandning inte tappar sin greppförmåga och att mönstret kan göra sitt i snö och is.
I samarbete med Continental testar vi deras dubbdäck VanContact Ice, Mak King fälg för husbil samt däcktrycks- och temperaturövervakningsutrustning från TIRE INSIGHT i samarbete med ProDOB.
Läs gärna också tipsen från Hogan, bärgare i Sälen som är känd från TV-serien Frusna vägar.
Vi har tillsammans med Adria gjort en del filmer och skrivit fler tips kring vintercamping. Dessa kan ni ta del av på Adrias hemsida via länk i filmen
Vi hoppas dessa tips och andra som finns på bloggen kan inspirera flera att campa året runt. Vi kommer att föreläsa om bl a vintercamping på nya mässan Stockholm Husvagn Husbil 14 – 17 mars 2024 på Älvsjömässan, Stockholm. Hoppas vi ses då!
Sportlov i Sälen
Kanske är planen att spendera sportlovet här i Sälen. Tillsammans med Campingsverige presenterar vi ett axplock av campingplatser/ställplatser, aktiviteter och kulturhistoria om Sälen – från fäbod till ledande fjälldestination. Detta kan man läsa i senaste numret av Husvagn på väg (klicka på länk för att komma till tidningen)
[…] Läs hela inlägget av Husbilsresor & äventyr här –> Sex tips för varmt och tryggt sportlov i husbil […]