fbpx

Högsommaren är över och hösten smyger sig så sakteliga på samtidigt som temperaturen sjunker. Då är det skönt att ha det varmt och skönt inne i husbilen även när man fricampar tack vare gasolen.

Vi reser året runt med husbilen och har på så sätt lärt oss en hel del kring vikten av en rätt skött gasolutrustning. Tyvärr kanske någon gång den ”hårda” vägen, för gasolflaskan bli alltid tom nattetid vilket är märkligt men så är det bara. Därför vill vi dela med oss av några tips så fler upptäcker det härliga att resa med husbilen eller husvagnen under hela året.

På sommaren fungerar alla typer av flaskor bra – komposit, aluminium och stål. När vi är ute under vintern använder vi endast stålflaskor som är helt klart bäst när det är riktigt kallt.  För att vätskan i tuben ska kunna omvandlas till gas så krävs det värme. Den värmen tar vätskan från omgivningen. En aluminiumflaska leder ”värmen” bäst. Lättviktsflaskorna (komposit) har ingen ledande förmåga. Det låter konstigt men en stål eller aluminiumflaska kan utvinna värme ned till -35 – 40 grader.

Vi har en DuoControl gasol med crashsensor och en omkopplingsautomatik för två flaskor. Vi ser när reservtuben blir tom och vi slipper byta gasolflaska mitt i natten. En crashsensor bryter gasoltillförseln vid en krock eller påkörning. Samt är utrustad med EisEx som motverkar nedisning i regulatorn vintetid. Viktigt att komma ihåg är också gasolfilter för att motverka driftstörningar samt att det är ett krav för garantin på DuoControl.

Den här gasolflaskan är stämplad med ”16” vilket betyder att flaskan är kontrollerad 2016 och gäller i 10 år. Om man inte använder mycket gasol är det extra viktigt att årtalet på gasflaskan inte har för kort datum, framför allt om du köper flaskan privat.

Här syns slangbrottsventilen som finns på högtrycks-slangen som leder gasen mellan flaskan och regulatorn.

När du ska gänga på den nya gasolflaskan är det viktigt att komma ihåg att anslutningsventilen på gasolflaskorna är vänstergängade vilket betyder att du skruvar fast anslutningen till gasolutrustningen motsols.

När du ska gänga på den nya gasolflaskan är det viktigt att komma ihåg att anslutningsventilen på gasolflaskorna är vänstergängade vilket betyder att du skruvar fast anslutningen till gasolutrustningen motsols.

Vi använder läckagespray för att se att det inte finns några läckor i gasledningar och kopplingar.

Gasolflaskorna spänns fast så de står säkert.

Pilen med den gröna linjen pekar nu på den tub som förnärarande fungerar som huvudflaska.

Vi önskar er alla en riktigt härlig höst och vinter med många resor och äventyr.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism