fbpx

I betalt samarbete med Truma.

När vi köper vår nuvarande husbil, en Adria Twin Supreme 640, saknar vi något som vi haft i våra tidigare husbilar nämligen DuoControl.

DuoControl gör det möjligt att ha två gasolflaskor aktiva samtidigt, en som huvudflaska och den andra som reservflaska. När huvudflaskan är tom skiftar automatiskt systemet över till reservflaskan. För på något vis tar nästan alltid gasolen slut mitt i natten, även om det inte är lika besvärligt som när det sker under vintern. Så är det skönt att slippa gå ut och skifta tub för att koka morgonkaffet.

Inför installation

Vi installerar Truma DuoControl med crashsensor samt gasfilter för att garantin på gastrycksregulatorn ska gälla och vi installerar även EisEx vilket är som elpatron som förhindrar isbildning i gasolregulatorn.

Allt börjar med demontering av säng samt skiva över pannan. Det som återstår är skivan över gasolkofferten som får sitta kvar då den är tätad för att förhindra gasol att komma in i bodelen vid eventuellt läckage.

Den gamla utrustningen demonteras och därefter sätts den nya på plats. Givetvis är det viktigt att montering sker så det blir absolut tätt i alla anslutningar och genomföringar. EisEx samt givaren för gasolomkopplaren monteras även den på plats innan den nya utrustningen skruvas på plats i gasolskåpet.

Gasolslang

En sak vi lärt oss under åren med husbil är vikten av täta och fräscha gasolslangar. Därför kollar vi tillverknings- och giltighetstid på gasolslangarna som finns stämplat på slangen samt på en särskild skylt på slangen. Slangarna vi använder är dessutom utrustade med slangbrottsventil. Som löser ut och stoppar gasflödet om slangen skadas.

När DuoControlen är på plats med gasfilter och allt är tätat installeras optionskortet under serviceluckan på Aldepannan. Detta kort ansluts enligt bifogade monteringsinstruktioner som förklarar monteringen på ett enkelt sätt. Det är viktigt att man kommer ihåg att beställa det kablage som behövs för anslutning.

Styrning via Alde

I vår husbil har vi centralvärmepanna 3020 HE från Alde vilken är förberedd för denna extra utrustning. Därför behövs ingen separat fjärrindikator för DuoControl i vår nuvarande husbil vilket vi var tvungna att installera i våra tidigare husbilar med äldre pannor.

När allt är kopplat slår vi igång systemet och kontrollpanelen hittar systemet den nya utrustningen via verktygsmenyn. Man följer sedan instruktionen på skärmen för inställning. Smidigt att man kan välja automatiskt tillslag av EisEx när temperaturen är lägre än 4 grader, då behöver man inte längre tänka på att den måste slås på manuellt.

Och när huvudflaskan är tom så visas det genom att symbolen för flaska är röd. Då vet man att försörjningen sker från reservflaskan.

Nu är allt monterat och klart så nu slipper vi nattliga byten av gasolflaska samt problem med att regulatorn fryser p g a kylan. Så nu är det bara att ut och njuta av det mobila livet!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism