fbpx

”Reservatet ligger i en del av södra Kilsbergen som är extremt rik på stora stenar och block. I folkmun kallas trakten för Fasaskogen. Den storblockiga terrängen gör att skogsmaskiner haft svårt att komma fram. Skogen är därför relativt opåverkad av skogsbruk och har tydliga drag av urskog”

Citat från Länsstyrelsen i Örebro län kring beskrivning av naturreservatet Ugglehöjden.

Även i boken Sevärt i Södra Kilsbergen av Carl-Anders Lindstén kan man läsa om Ugglehöjden och Hjortelgrottan.

Fredag kväll vid lilla Svinsjön i södra Kilsbergen. Efter en tidvis ganska skumpig tur på en smal skogsväg nådde vi fram till lilla Svinsjön. Både lilla och stora Svinsjön är populära platser för den som tycker om att fiska ädelfisk men även för den som tycker om att vandra.

Ljuset försvann snart

När Sigge vaknar drar vi upp gardinen åt båda hållen, tittar ut och spanar. Vad är det för väder? Ser vi några djur? Är vi ensamma eller står det flera på samma ställe som vi? Det kom två husbilar igår kväll men de har åkt nu.

Mot Hjortelgrottan!

Efter frukost ger vi oss iväg men istället för att gå mot Ugglehöjden vek vi av upp mot höger. Det finns fina stigar som är lätta att ta sig fram på men det är ganska mycket nivåskillnader hela tiden.

Vi har tagit med oss en liten plastlåda med handtag och ett förstoringsglas för tanken är att vi också ska titta på myror och andra spännande småkryp, om vi hittar några.

Området runt lilla Svinsjön har en gammal bevarad skog eftersom det är ganska svårtillgängligt för skogsmaskiner.

I Hjortelgrottan är det alldeles svart och för att se något överhuvudtaget har vi tagit med oss en pannlampa. Grottan har formen som ett T och är 8 meter lång och 3-4 meter hög.

Vid Lilla Svinsjön finns en fin och plan uppställningsplats för husbilar och husvagnar. Det är Kilsbergens Sportfiske som har hand om området och håller det riktigt rent och fint. Men givetvis gäller som vanligt att allt man tar med sig ut, tar man också med sig hem igen!

Kom ihåg att det finns så mycket att upptäcka och göra, ofta på platser man kanske inte tänker på samt där man oftast enkelt kan hålla rekommenderat avstånd från andra, för att undvika COVID-19. Tänk på att följa de olika råd och anvisningar som myndigheterna ger. Folkhälsomyndigheten, Polisen, samt Regeringen

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism