Pershyttans kulturreservat

Pershyttan är en bergsmansbyn som blev ett kulturreservat. Området som ligger cirka 5 km söder om Nora är ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hyttan, där järnet framställdes, är en av Sveriges mest bevarade träkolshyttor och hela området med gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka. Källa Visit Nora

Pershyttan är en plats vi gärna återvänder till. Här finns lugnet och även möjligheter till aktiviteter som mountainbikecykling eller vandring.

Området går alldeles utmärkt att upptäcka på egen hand eller också deltar man i någon av de guidade visningar som erbjuds.

I Våghuset i Pershyttan och på turistbyrån i Nora kan man köpa ett häfte som beskriver alla sevärdheter utefter kultur- och naturstigen. Det finns olika stationer utmed natur- och kulturstigen och man följer de gula pilarna och skyltarna märkta med naturstigen. Här passerar också Bergslagsleden.

Inlägg på bloggen från vårt tidigare besök i Pershyttan

Vi heter Håkan Söderman och Carina Ekroos och tillsammans driver vi bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR sedan augusti 2018. Med vår husbil reser vi främst i Sverige och övriga Norden året runt dels som rekreation och vila från vardagsliv, dels i samband med olika motionslopp. I juni 2019 var vi klara med ytterligare En Svensk Klassiker. Vi tycker även om lite annorlunda upplevelser som t ex att genomföra New York Marathon och bestiga Kebnekaise. Att resa med husbil är frihet

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: