fbpx

Om du är i närheten av Idre kan du bege dig till Nipfjället. Vid naturreservatet Städjan-Nipfjället finns en parkering. Fortsätt tills du ser ett troll på vänster sida. Här ser du också en skylt som visar vad du ska göra.

Nipfjällsvägen är Sveriges högst belägna väg, då dess högsta punkt är hela 1003 m.ö.h. Många tror att vägen över Stekenjokk, som också kallas Vildmarksvägen, är högst men den når bara 876 m.ö.h men den är i alla fall landets högst belägna asfalterade väg. Näst högsta vägen är den grusväg som går över Flatruet, den vägen är 975 m.ö.h.

Tro det eller ej. När du har bilen i frikopplat läge ser det ut som du rullar uppåt i en nedförsbacke!

För att man bättre ska förstå vad som händer så har vi även filmat husbilen utifrån som ni kan se i nedanstående film. Där ser man ser tydligt markens lutning eller?

I denna film som är tagen utifrån syns tydligt hur husbilen, efter att man stannat vid skylten och frikopplat, börjar rulla uppför backen. Eller är det verkligen en uppförsbacke även om det så ser ut för ögat?

Men tyvärr är det inte så att husbilen rullar uppför backen, även om det skulle vara spännande om så vore fallet. Utan det hela förklaras på följande sätt enligt Wikipedia ”En magnetisk kulle, (eng: gravity hill eller magnetic hill), är en plats där det omgivande landskapets form skapar en optisk illusion, där en svag nedförsbacke istället ser ut att vara en uppförsbacke. Vid bilkörning kan därför det upplevas som att bilen ”dras” uppför backen istället för att rulla nedför. Det finns ett stort antal av platser där denna motsägelse kan upplevas. En variant kan också vara att uppleva en specifik lutning i landskapet tills en vattenreferens upptäcks, till exempel i form av en parallellt flytande flod, som då kan se ut att rinna uppåt. I Sverige finns en magnetisk kulle på NipfjälletIdre (”Trollvägen”).

Backen vid en magnetisk kulle är en optisk illusion, även om ibland annan information vid platserna kan hävda att det finns andra naturliga (eller även övernaturliga) krafter med i spelet. Den viktigaste faktorn i sammanhanget är frånvaron av en tydlig horisontlinje; utan den referens som en horisont innebär, är det svårare att bedöma det vågräta planet. Objekt som normalt antas vara relativt vinkelräta kan istället luta, vilket kan ge en missvisande visuell vinkelreferens.”

2 Comments

    1. Hej Elisabeth
      Jag det är viktigt häftigt att se hur husbilen ser ut att rulla uppför backen. Helt klart värt ett besök tycker vi. Ha en riktigt härlig fortsättning på sommaren.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism