fbpx

I betalt samarbete med Kläppen Ski Resort

Kläppen Ski Resort med Kläppens camping ligger 1,5 mil söder om Sälen och i Sälen har vi varit många gånger både sommar som vinter. På sommaren för att göra Cykelvasan och på vintern Vasaloppet Öppet spår. Varje gång vi har passerat Kläppen säger Håkan ”här har jag jobbat” men vi har aldrig tagit oss tid att stanna till här förrän nu. Nu ska vi se var Håkan har jobbat och vi bl a ska prova att cykla de mountainbikeleder som finns.

Sommartid får man själv välja var man vill stå på Kläppen Camping och vi väljer att ställa oss nära Västerdalälven. Som för övrigt är den älv som vi båda simmat i vid genomförande av Vansbrosimningen som ett av momenten i En Svensk Klassiker. Carina simmade även i den vid genomförandet av sina Tjejklassiker.

Elstolparna är anpassade efter vintern så det krävs en stege för att ansluta elkabeln. När allt är klart byter vi om för att testa de olika lederna som finns i området kring Kläppen. Lederna är utvecklade i samarbete med Biking Dalarna

Det finns tre mountainbikeleder;

  • Örebäcksleden, en röd led på 11 km
  • Älvslingan, en grön led på 7 km
  • Gusjöslingan, en blå led på 4 km

Det finns fyra svårighetsgrader – grön, blå, röd och svart. Vi väljer att börja med Örebäcksleden, den röda leden som också är den längsta leden. Vi frågar i receptionen vilken riktning vi ska ta och får till svar att det går bra med båda. Vi väljer att åka mot Kläppens backar. Det blir dock lite svårare eftersom leden är skyltad från det andra hållet. Men på det sättet fick vi upp flåset ordentligt från början. Detta då leden, om man åker åt rätt håll, slutar med en härlig utförsåkning. Nu fick vi i stället kämpa oss upp för backen.

Vi är mycket nöjda med Örebäcksleden som bjuder på blandad körning med grus, backar, stenar. På vägen ner korsar vi den blå leden – Gusjöslingan på 4 km men väljer att ta oss över landsvägen och vi fortsätter ner mot campingen. Där går både blå led och röd led samma sträckning fram till campingen.

Därefter fortsätter vi på Älvslingan som erbjuder vacker omgivning vid älven och här stannar vi till för lite mellanmål. Här går också ett elljusspår som vintertid också erbjuder preparerade skidspår på konstsnö, så det innebär att man kan erbjuda en tidig skidsäsong.

Vi fortsätter över vägen och åker på den gamla banvallen. Så småningom kommer vi fram till centrumbyggnaden vid Kläppen Ski Resort. I den byggnaden jobbade Håkan på 80-talet, i den reception som då låg innanför de fönster Håkan står utanför. Anläggningen har förändrats och utvecklats mycket sedan den tiden.

På campingplatsen så finns det också en cykeltvätt så man kan sköta om sin cykel. Dusch och tvättstuga för övrig skötsel finns i servicehuset på campingen.

Vi avslutar kvällen med att njuta av utsikten utöver Västerdalälven.

På hemsidan för Biking Dalarna kan man läsa mer om de olika lederna samt även ladda ner en karta över de olika lederna.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism