fbpx

Vänern är Sveriges största insjö. Vid Vänern ligger Säffle som är Sveriges yngsta stad. Cirka 7 km utanför Säffle hittar man Duse Udde Camping.

När man åker till campingen kommer man till en vacker allé av ekar som leder fram till Krokstad Herrgård. Man fortsätter förbi herrgården ytterligare några km och vid vägens slut finns campingen.

Vi har valt en av platserna närmast vattnet och här ska vi bo i två nätter.

Vi kommer hit fredag kväll och vi har vårt barnbarn Sigge med oss. Det ska bli fint väder i helgen så det kommer att bli bad, SUP, promenader och grillning. När allt är på plats tar vi en sväng runt om i området och tittar var vi har servicehus m m.

I närheten av Duse Udde Camping finns restaurangen Fyren som passande nog är en fyr. Vi följer stigen bredvid gästhamnen och ser fyren. Det är mycket båttrafik här men inte så många som ligger i gästhamnen vilket kan tyckas vara lite märkligt.

Från fyren ser man klippbadet, inget som lockar då vi har Sigge med oss. Det är ganska mycket människor som samlats ute på klipporna längre bort och grilloset sprider sig med vinden och gör oss hungriga.

Lördag morgon bjuder på en klarblå himmel och det är nästan alldeles vindstilla. Vi har tagit med oss Sigges joggingvagn och när vi har ätit frukost ska vi ta en promenad bort till den fina allén som vi såg när vi kom hit.

En bit utanför campingen finns en gång- och cykelväg till Säffle. Vi antar att det är den gamla vägen då det fortfarande bitvis finns asfalt även om grönskan håller på att ta över. Värmen är tryckande när vi passerar de öppna fälten men vi har vätska med oss och Sigge har det bekvämt i skuggan i vagnen.

Vi hittar också ett friluftsområde – Ideberget men det blir inget besök där idag och vi fortsätter mot allén.

När sjön smalnar av och blir en nästan igenvuxen å är vi framme vid en stor park. Vi är lite osäkra på vilken väg vi ska ta för att komma rätt. I en glänta ser vi en minnesten och här och var finns olika trädsorter utmärkta.

Vi går upp till Krokstad herrgård. Utanför muren sitter en trasig flagga som det står White guide på. Herrgården har två flyglar, alléflygeln och parkflygeln. En sliten stentrappa leder upp mot herrgårdens entré och Sigge tar ett stadigt tag i den nedre ledstången.

Lite försiktigt kliver vi över den breda tröskeln in i hallen. Det är alldeles tyst och vi både hör och ser personalen. De fortsätter att prata med varandra trots att vi säger hej till en av dem och försöker få kontakt. Ingen av dem kommer trots att vi går runt och tittar i de vackra rummen på bottenvåningen. Det hade varit trevligt att få veta mer om herrgården, både dess historia och nutida verksamhet.

Vi går ut och ner mot allén. Det är rätt mycket trafik ute på vägen när vi går från herrgården för att få den känslan vi hade när vi kom hit igår. När det blir tomt på bilar för en kort stund kan vi ta en bild.

Nu kurrar det i magen och vi går tillbaks samma väg vi kom. Det blir lunch vid husbilen och när den är avklarad vill vi gå ner till stranden för att bada och Sigge vill leka i sanden med den nya röda hinken och spaden.

Till en början är vi nästan ensamma på stranden. Sigge bär hink efter hink med vatten, han bygger torn och han gräver gropar. Sedan tycker Sigge att det är roligare att hämta vatten och hälla över mormor.

Vi turas om att hålla Sigge sällskap och paddla SUP. Det är lugnt i den lilla långgrunda viken. Vi försöker passa på att paddla när det är möjligt. Bäst är när det nästan är alldeles vindstilla och i en mindre sjö.

Det blir grillad kyckling till kvällsmat och Sigge sover gott efter en dusch, tandborstning och sagostund.

Söndag morgon är det lite kallare, det kommer också lite regn. En efter en lämnar gästerna sina campingplatser och drar iväg. Det är dags även för oss att plocka ihop våra saker och åka hemåt igen. Men innan avresa blev det en stund i lekplatsen vid stranden.

Om anläggningen:

En stor anläggning med många stora och små stugor och platser för tält. Mycket aktiviteter. Rätt slitna servicehus. Positivt med möjlighet till källsortering, särskilda platser att rensa fisk samt extra plus att man kan köra runt vid tömningsgallret. Minus för att gallret är placerat på fel ledd vilket gör att det rinner över. Många gäster verkar strunta i att spola rent efter sig.

3 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism