fbpx

Att cykling är en favoritaktivitet kan väl knappast ha undgått någon. Vi cyklar som träning och för att besöka intressanta platser.

Skagernrunt är en ridled, en pilgrimsled och en cykelled. Sträckan är lite olika lång beroende på hur du väljer att ta dig runt sjön.

På Skagern runts hemsida kan man läsa att ”pilgrimer passerade gränsbygderna mellan Götaland och Svealand på sin väg till och från Olavs den heliges grav” i Nidarosdomen (dagens Trondheim) i Norge.

Det går också att cykla runt sjön också vilket är vår plan för dagen. Det blir en dag på mountainbike eftersom rundan går på stigar, på grusväg och på asfalt.

Vi har valt att stå på Caravanclub Skagern som blir en perfekt startpunkt på rundan. Husbilen står nere vid sjön och här kan vi njuta av den fina solnedgången som färgar himlen alldeles röd.

Lördag morgon efter frukost plockar vi fram cyklarna och ger oss iväg för att cykla medsols runt sjön. Den första sträckan blir asfalt en kort bit för att sedan övergå till cykling på skogsväg.

Vid Skagersvik hittar vi ”Lilla Rhodos”

Vi väljer att göra en avstickare till Södra Råda gamla kyrkplats där man kan följa återuppbyggnaden av en ny kyrka med den gamla 1300-talskyrkan som förebild. Kyrkan brann ned till grunden i en anlagd brand 2001.

Trots kortare pauser här och var finns inte mycket ork kvar när vi kommer till Åtorp. Aldrig har väl en pizzeria varit så välkommen som då, och efter att fått lite varm mat och kaffe orkar vi fortsätta den sista biten på dryga fyra mil.

Under cykelturen ser vi också en hel del djur – två harar, två rådjur och en huggorm som vi väljer att inte undersöka närmare.

Så otroligt vackert

Man passerar ett antal herrgårdar och säterier under turen runt sjön, varav en har kopplingar till Gustav III:s hov.

För er som vill läsa mer om platser och händelser har vi länkat som här Skagernrunt. Om man klickar på texten så öppnas en ny sida med mer information.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism