fbpx

Ånnaboda är en bra utgångspunkt för aktiviteter och efter två dygns fricamping väljer vi att ta in på Firstcamp Ånnaboda.

Idag på påskdagen tänker vi besöka Göljestigen som så många andra också gör nu men vi åker dit idag när regnet hänger i luften. Vi åker en bit på Mattsabacken och följer Bergslagen Cycling MTB led 2, Ånnaboda för att komma dit men så snart vi svänger in på Göljestigen får det bli till fots. Inte helt optimalt att vandra med cykelskor men det går, om man vill.

En skylt vid kanten av spången berättar att vi nu befinner oss på 225 m.ö.h. Vi hittar vindskyddet vid Göljesjön utmed bergslagsleden etapp 9 som sköts av STF Närke Bergslagen och det ser trevligt ut. Det finns plats att grilla, ett utedass och en vedförråd och vi är alldeles ensamma här.

Det finns skyltar lite här och var som beskriver leden. Vid Göljesjön kan man läsa att dammen brast våren 1951 och slet med sig allt i sin väg men ingen människa kom till skada. Utmed Göljestigen finns också Kilsbergens högsta vattenfall och även här finns också en fin grillplats och en meditationsplats.

Fortsätter man förbi grillplatsen och tar vänster passerar man klapperstensfältet som markerar var strandlinjen för Yoldiahavet (Östersjöns föregångare) var för ca 10 000 år sedan.

Tillgänglighet för alla

I Ånnaboda finns möjligheter även för personer med funktionsnedsättning att njuta av den storslagna naturen.

Vandring

Det finns en mycket vacker rullstolsanpassad skogsslinga på 2,5 km som går runt Södra Ånnabosjön. Utefter sjön finns flera rastplatser.

Det går att ta sig upp med rullstol till den vackra utsiktsplatsen som är en av våra favoritplatser. En dag med fint väder har man en fin utsikt över Närkeslätten.

Vid Göljestigen som är en del av Bergslagsleden finns grillplatser och här kan man även besöka klapperstensfältet. Se även informationsvideo.

Bad

Södra Ånnabosjön har en brygga och badramp för rullstolar. Mer läsning finns på Naturkartan Södra-Ånnabosjön

Det är bra avstånd mellan de olika ekipagen på campingen och på hemsidan hittar man tydlig information gällande Covid-19 vilket även personalen informerar om i samband med incheckningen. Man städar dubbelt så många gånger.

Efter några intensiva aktiva dygn med fricamping i Kilsbergen och camping på First Camp Ånnaboda packar vi ihop alla våra saker och åker hemåt. Mycket MTB har det blivit och då har vi endast rört oss på några av alla fina leder som finns.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism