fbpx

Vilka är HUSBILSRESOR & ÄVENTYR?

Vi heter Carina Ekroos och Håkan Söderman och sedan augusti 2018 driver vi bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR . Vi hoppas kunna inspirera fler att upptäcka allt som många gånger finns på nära håll när man tar det lite lugnare och svänger av från de större vägarna. Och så klart prova på att åka husbil året runt. Vi kommer som tidigare att resa i Norden och då främst i Sverige.

Vilka husbilar har vi haft?

Vi köper vår första husbil, en Knaus Sunliner 650 påsken 2017 och det är med stor förväntan vi åker hemåt på den allra första resan. Den här bilen ska vi ha länge.

Att vi valt rätt sätt att resa är vi båda överens om och ganska snart lika överens om att vi behöver mer utrymme inför kommande höst- och vinteraktiviteter.

Så dryga halvåret senare blir det en betydligt större husbil både på längden och höjden. Det blir då en Eura Mobil 850 med Queensbed. Då bygger vi också en carport där vi parkerar husbilen mellan de olika resorna. Efter ytterligare cirka 1 1/2 år byter vi till vår tredje husbil som vi fortfarande har kvar och nu känns det helt rätt (igen!). I vår Dethleffs Trend 7877 känner att vi har det vi behöver under våra resor.

Våra resor med husbil tar oss till olika aktiviteter och husbilen fungerar som ett andra hem när vi besöker släkt och vänner. Vi reser året runt, korta och långa resor, fricampar, står på ställplatser eller campingar. Ganska snart lär vi oss att många fina platser inte finns med i några guider eller andra förteckningar utan dem hittar man oftast av en tillfällighet.

Vad är det bästa och det sämsta med den husbil vi har nu?

Bäst: utrymmet – vi har sex bältade platser varav två med ISO-fixfästen, en stor sittgrupp som ger oss gott om utrymme att sitta att jobba med bloggen samt gemenskap med familj och vänner, ett stort garage för cyklar m m, lastvikt över 1300 kg, ett väl tilltaget kök samt hydrauliska stödben som gör att uppställningen sker med ett ”knapptryck” numera.

Sämst: inget som vi hittat

Var är vi just nu och hur ser våra resplaner ut för 2020?

Vi jobbar båda heltid. Vi bor i Fjugesta som ligger tre mil väster om Örebro. På ”fritiden” är vi aktiva i både Svenska Turistföreningen och Caravanclub Örebrosektionen. Däremellan åker vi husbil för att få ett avbrott i vardagen och för att få ny energi.

Resplanerna för 2020 är som tidigare att resa i Sverige och så småningom också Norden när detta är möjligt.

Vad är vår favoritplats?

Dalarna tycker vi om. Vi har varit på många ställen i Dalarna, ofta i samband med sportaktiviteter. Man är mycket bra på att organisera stora som små aktiviteter i Dalarna. Men vi väljer alltid först aktivitet sedan tittar vi på var vi kan stå med husbilen när det är dags.

Känslan och atmosfären är viktigare än standarden. Människorna vi möter som med sina berättelser skapar nyfikenhet för platser vi besöker. Vi undviker rastplatser där långtradare står och vi står inte i hamnar i större städer.

Vart åker vi inte tillbaka?

Många ställen är fantastiska platser och behöver inte/ska inte upplevas igen tycker vi. Vi tror inte ett andra besök kan ge samma wow-känsla igen. Och det finns ju så många andra fina, nya platser att besöka.

Det här glömmer vi inte!

Att träffa Stålmannen, alias Mikael Kulanko, utanför dasset innan starten på Öppet spår är väl ganska svårslaget. Här ses vi igen i mässhallen året efter.

Att nå Sydtoppen, Kebnekaise kl 13.37 den 21 juli 2017 är en oförglömlig upplevelse. Att nå toppen är det sista resmålet av fyra under vår allra första semester tillsammans i vår första husbil. Vi gjorde det!

Från toppen av Kebnekaise kan man blicka ut över en tiondel av Sveriges yta.

Vad är bäst och sämst med husbilslivet?

Bäst: få möjligheten att komma ut och vara aktiv med cykling, naturliv, avslappning, återhämtning. Vi reser året runt och ställer aldrig av husbilen.

Sämst: varför leta efter det negativa?

Har vi några husbilstips?

Mycket av det vi skriver om på bloggen är just tips. I november 2019 deltar vi på en campingkryssning arrangerad av tidningen Allt om husvagn och camping där vi berättar om Åka husbil vintertid.

I mars deltar vi på Husbil Stockholm 2020 där vi berättar om Aktivt liv med husbil och Att resa med barn och barnbarn

Våra bästa hjälpmedel för husbilsresan

Cykel – hur skulle man kunna klara sig utan cykel? Ett helt underbart transportmedel i både skog och på väg, samt ett bra sätt för att upptäcka det som finns närheten och på avstånd. Cykling är verkligen en favoritaktivitet. Vi har väldigt svårt att bara sitta still, helst ska det vara riktigt uttröttande aktiviteter.

Att resa med husbil är frihet.

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism