fbpx

I betalt samarbete med High Coast Whisky

För att man ska få kalla en whisky för whisky måste tre kriterier vara uppfyllda;

  • minst tre års lagring
  • lagring på ekfat
  • det ska vara bränt i kopparpanna.

Vår guide under rundvandringen på High Coast Whisky heter Mats de Vahl som köpte ångkraftverket för att ha det som ett galleri och en arbetsplats eftersom han också från början är konstnär.

Efter att taket börjat läcka – igen – frågade Mats sin bror som var på besök vad han skulle göra med byggnaden och fick svaret vi bygger ett destilleri. Och på den vägen är det. High Coast Whisky hette från början Box Whisky men efter att man börjat exportera till USA fick man inte längre använda namnet Box.

De sex ägarna började som ett handelsbolag och det skulle ta tre år innan man kom igång med produktionen. Efter flera besök på destillerier i bl a Skottland valde man att bygga destilleriet enligt skotsk modell.

Rökigheten i whisky kommer från torv

För att göra whisky krävs tre ingredienser; vatten, malt och jäst. Till en början tog man vattnet från en kallkälla men numera köper man vattnet av kommunen. Man kyler ner anläggningen med vatten från Ångermanälven. Malten köper man färdig från Skottland och man använder fransk torrjäst. Den franska jästen förstärker fruktigheten i whiskyn.

Man maler så det blir 70 % gryn, 20 % skal och 10 % mjöl. Därefter tillsätter man vatten och sköljer ur sockret.

Man har två olika system för att skilja på den rökiga och den utan röksmak, som gör att man slipper göra rent tankarna.

Whiskyn lagras därefter på fat och faten används två gånger. Därefter ger de inte tillräckligt med smak. Man använder tre typer av fat;

  • bourbonfat
  • sherryfat
  • nya fat från Asien

Thorslundskagge i Sörmland bygger om ekfaten.

Besöket avslutades med en provning av fyra olika sorter man producerar. De som testades var Hav, Älv, Timmer och Berg.

När du besöker destilleriet kan du stå med husbil på den nygjorda ställplatsen en bit bort med vacker utsikt över älven om du hamnar i den främre raden. Man planerar att erbjuda elplatser. Det finns även ett enklare servicehus med dusch, toaletter och ett mindre kök. Det finns en ramp för ökad tillgänglighet.

Alla byggnader – destilleriet och visitors center är vackra med mustiga färger och fina detaljer. Detaljer som det vackra golvet i destilleriet och den vackra taklampan i restaurangen är en njutning för ögat. Det finns en stor veranda med utsikt över älven.

Man planerar även att bygga ut köket i restaurangen. Hit kan man komma hela året. Det serveras bl a julbord.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism