Döda fallet – en av Sveriges största naturkatastrofer

Natten mellan den 6 och 7 juni 1796 tömdes Ragundasjön i östra Jämtland på drygt 300 miljoner kubikmeter vatten på fyra timmar. Ragundas och Stuguns sockenmän hade bestämt sig för att skapa en flottningsled och man anlitade Magnus Huss eller Vildhussen, som han kallades, att göra jobbet. Man ville leda om vattnet och göra en flottningsled i form av en kanal. Sjön var uppdämd av en sandås som bildats när inlandsisen drog sig tillbaka, och när en oväntad vårflod kom var katastrofen ett faktum.

Vi ser skylten Döda fallet och vi svänger av från väg 87 och parkerar. Det har regnat och börjat mörkna och vi börjar också bli hungriga.

Man får stå gratis på parkeringen men ett bidrag är alltid uppskattat.

Efter maten går vi ner mot fallet för att se hur det ser ut. Vi går förbi baksidan på något som verkar vara en scen och det döda fallets vridläktare, den enda i sitt slag i Sverige.

Det finns ramper runt hela fallet och platsen är försedd med informationsskyltar och bänkar.

Överallt ser man grytor och det finns även grytor som går rakt genom stenar.

Här finns också Kungastenen med inskription av både kung Oscar II och kung Carl XVI Gustaf. Mer om svenska regenter kan ni läsa på kungahuset hemsida om Sveriges regenter.

En mycket trevlig plats som är väl värt ett besök. Det finns ramper i stort sett överallt vilket gör den lättillgänglig men det är också stora nivåskillnader. Tag med en fikakorg och kom hit!

Mer om Döda fallet och Vildhussen hittar ni på hemsidan Döda Fallet – Ragundadalen.

Vi heter Håkan Söderman och Carina Ekroos och tillsammans driver vi bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR sedan augusti 2018. Med vår husbil reser vi främst i Sverige och övriga Norden året runt dels som rekreation och vila från vardagsliv, dels i samband med olika motionslopp. I juni 2019 var vi klara med ytterligare En Svensk Klassiker. Vi tycker även om lite annorlunda upplevelser som t ex att genomföra New York Marathon och bestiga Kebnekaise. Att resa med husbil är frihet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: