fbpx

Efter vår flytt till Sälen har vi passerat denna lägerplats, eller naturcamping som den också kallas, flera gånger men aldrig tidigare övernattat här. Så istället för att jäkta hem efter en intensiv dag med arbete från 05.00 kände vi att nu tar vi helg och stannar här.

Vad är en lägerplats?

Så här beskriver Visitdalarna på sin hemsida vad en lägerplats är och vi instämmer till 100 %

”Känslan av att i genuin vildmark med ett rikt djur och växtliv samt med fantastiska fiskevatten framför fötterna övernatta med husvagn, husbil eller i tält kan inte bra nog med ord beskrivas, det måste upplevas. För att på bästa sätt bevara och skydda den känsliga miljön efter vattendragen har kommunen beslutat om reglerad camping inom vissa områden. I Älvdalens kommun finns på en sträcka av 20 mil ca 40 särskilt iordningställda lägerplatser. Dessa är utrustade med toaletter, slogbodar med eldstäder, ved och informationsskyltar längs Österdalälven, Storån och nedre Sörälven.”

Husbilsresor & Äventyr besöker Llägerplats Oxbergsbron med sin Adria Twin plåtis.
Kostar det något?

Vid infarten finns en informationstavla med priser och instruktion om hur man betalar. Det kostar 60 kr/dygn och 300 kr/vecka. Lägerplatsen är tillgänglig under barmarksperioden. Informationstavlan fungerar också som en liten turistbyrå för olika sevärdheter och arrangemang i närområdet. På varje lägerplats finns tillgång till slogbod samt torrtoalett.

Hitta hit

Vasaloppet och Oxberg

I närheten av lägerplatsen finns den gamla timmerterminalen som numera är startplats för flera olika lopp inom Vasaloppet under såväl sommar och vinter. Lite längre upp i byn kan man besöka Oxbergskontrollen, som är en av de ursprungliga kontrollerna i Vasaloppet från 1922.

Oxbergsbron, en unik bro i sitt slag

Oxbergsbron tar både väg och järnväg över Österdalälven vid Oxberg. Oxberg ligger i Mora kommun, men bron passerar gränsen mot Älvdalens kommun. Denna bro som är cirka 101 meter lång, är en av Sveriges tre kvarvarande kombinerade väg- och järnvägsbroar, med gemensam bana. De två andra är längs Inlandsbanan, Mankellbron över Ljusnan i närheten av Sveg samt Piteälvsbron nära Moskosel.

Den nuvarande bron är en tillfällig lösning som kom på plats 2017 i väntan på en ny permanent bro. Detta då den gamla bron från 1900 som byggdes om 1937 för att även biltrafik skulle kunna passera dömdes ut vid en inspektion 2016. Mer om projektet kan man läsa på Trafikverkets hemsida, projekt bro i oxberg.

Andra lägerplatser utmed Österdalälven

Vi har besökt fler lägerplatser som vi beskriver på vår hemsida. Det är gratis att prenumerera på vår sida samt gilla och följa oss i våra sociala medier. Fyll i fältet nedan för gratis prenumeration!

Vasaloppsvägen, bärighetshöjande åtgärder

Just nu pågår ett stort och omfattande arbete på vägen mellan Oxberg och Sälen. Läs mer på Trafikverket.se projekt vasaloppsvägen för att ta del av aktuella avstängningar av trafik m.m. Projektet beräknas pågå till hösten 2026.

Foto: Trafikverket

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism