fbpx

Sedan hösten 2021 bor vi i Sälen och när vi båda är lediga från jobb gör vi gärna resor i närområdet. Det finns hela tiden nya platser att upptäcka och besöka med plåtisen även om vi åkt i området under flera år tidigare. Vi hittar nya platser genom att läsa om dem eller träffa personer som bor här.

Husbilresa med barn, Dalarna, Älvdalen, Brunnsgärdet Norr, Hemester, Svemester, Lägerplats Brunnsänget

Vid tidigare resor till Idre och Grövelfjäll, när vi passerat norr om Älvdalen, har vi sett skyltar med texten ”Lägerplats”. Nu är det dags för ett besök på en sådan lägerplats tillsammans med barnbarnet Sigge. Brunnsberga lägerplats finns också att söka på under namnet Brunnsängets samt Brunnsängets Norr.

Vad är en lägerplats?

Så här beskriver Visitdalarna på sin hemsida vad en lägerplats är och vi instämmer till 100 %!

”Känslan av att i genuin vildmark med ett rikt djur och växtliv samt med fantastiska fiskevatten framför fötterna övernatta med husvagn, husbil eller i tält kan inte bra nog med ord beskrivas, det måste upplevas. För att på bästa sätt bevara och skydda den känsliga miljön efter vattendragen har kommunen beslutat om reglerad camping inom vissa områden. I kommunen finns på en sträcka av 20 mil ca 40 särskilt iordningställda lägerplatser. Dessa är utrustade med toaletter, slogbodar med eldstäder, ved och informationsskyltar längs Österdalälven, Storån och nedre Sörälven.”

Vad kostar det?

På varje lägerplats finns tillgång till slogbod samt torrtoalett och platserna är ordentligt uppmärkta. Vid infarten finns en informationstavla med priser och instruktion om hur man betalar. Det kostar 60 kr/dygn och 300 kr/vecka.

Lägerplatsen är tillgänglig under barmarksperioden. Informationstavlan fungerar också som en liten turistbyrå för olika sevärdheter och arrangemang i närområdet.

Hitta hit

Ett bra tips är att ta med sig en cykel när man vill upptäcka området runt lägerplatsen. Och självklart måste man plocka lite smultron och trä upp dem på strå, för vad är mer en svensk sommar än det?

På anslagstavlan läser vi om levande fäbodar som är öppna för besök. Att på nära håll få ta del av ett stycke svensk historia samt se olika djur låter spännande och intressant.

Så följ med oss till en fäbod där vi också får tips om annat ett äventyr. Vilka det är och vem som besöker dessa kommer vi skriva om här på bloggen.

För att inte missa något kan du prenumerera på nya inlägg och det gör du genom att ange din e-postadress i fältet nedan!

2 Comments

  1. Brindbergs fäbod har vi besökt är ett trevligt minne. Hade moster i Dalarna var där mycket som barn de hade en fäbod vi var till mycket på sommaren. Trevlig att läsa er berättelse om fäboden. Ha det bra

    1. Tack Nils-Åke Förstår att det måste ha varit spännande att som barn få tillbringa mycket tid på en fäbod. Vårt barnbarn gillade verkligen alla djuren, och vi också för den delen samt att det är intressant att ta del av ett stycke svensk historia. Vi önskar en riktigt härlig fortsättning på sommaren. Håkan & Carina

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism