fbpx

Under helgen har Matresan Örebro län genomförts och vi har besökt de olika gårdar/restauranger som deltar och finns i Lekebergs kommun.

www.matresanorebrolan.se

Vårt första stopp blir på Lilla Väsby där vi är med om invigningen av Pinklish som drivs av bl a Rebecca Andersson. Rebecca var med i Sveriges mästerkock 2018, där hon slutade som Topp 5 bland de 12 finalisterna som deltog i programmet som sändes i TV4. Från den precis nyinredda bilen beställde vi en wraplish på högrev som givetvis kommer från Lilla Väsby Gård samt en pinkbowl med gröna biffar & grekisk dressing. Det är är Arvid och Ida Andersson som brukar Lilla Väsby. Arvid är 5:e generation på gården, som han tog över efter sin far  2011. På gården bedrivs växtodling, lamm och nötköttsproduktion.

Vi har tur med med vädret, för lagom när vi ätit klart och tittat en stund på det övriga som fanns att se så öppnar himlen sig och regnet öser ner så då tackar vi för oss och önskar alla en fortsatt bra dag. Det är dags att åka vidare till nästa stopp på vår matresa.

Mer om Lilla Väsby finns att läsa hemsidan www.lillavasby.se

Nästa stopp blir Berga Gård där vi möts av Claes Schneider som agerar parkeringsvakt då antalet besökare ständigt strömmar till och man gör allt så alla ska kunna hålla bra avstånd. Claes driver gården och Berga skafferi tillsammans med sin fru Karolina och dottern Lisa.

Utöver produkter från den egna gården finns här även möjlighet att handla kött från Lekeberga Gård och ost från Ostbiten i Granhammar, som återfinns en bit in i grannkommunen Örebro.

Foto: Berga Gård.

På Berga Gård bedriver man bl a sedan 2003 ekologisk äggproduktion. Man har idag plats för 12 000 KRAV-höns och varje höna ska ha tillgång till 4 kvm yta utomhus berättar Claes för oss.

Mer om Berga Gård och Berga Skafferi finns på gårdens hemsida www.berga.net

Mer om Lekeberga Gård finns på gårdens facebooksida facebook.lekebergagard

Om ostar och Atelje Norrgården kan man läsa på hemsidan. www.ostbiten.se

Efter inköp av potatis och när vi ätit upp glassen åker vi vidare till nästa anhalt på vår matresa.

Lanna Bokcafé blir nästa stopp och dess verksamhet kommer vi presentera mer senare på bloggen. Sedan någon månad tillbaka har man iordningställt ställplatser för husbilar. Vi kommer att testa detta inom kort och då kommer en mer utförlig presentation av Lanna Bokcafé. Men vi kan avslöja redan nu att här kan man få smaka det egenrostade kaffet ”Lanna kaffe”.

Jannelunds Gård står på listan efter Lanna Bokcafé.

På Jannelunds gård bedriver Adam Arnesson bl a KRAV-märkt fåruppfödning. I den fina gårdsbutiken kan man köpa olika produkter från den egna gården som bl a Närkekimchi på kål från gården som sedan syras och processas av Kimchifabriken

Mer om Jannelunds Gård och ekologisk hållbart lammkött och växtprotein. www.jannelundsgard.se Foto: Jannelunds Gård

Om en sur koreansk välgörare kan man läsa på Kimchifabrikens hemsida. kimchifabriken.se

Stenkullen Catering & Evenemang i Mullhyttan blir platsen där vi köper med oss kvällens middag.

David Berger som driver Stenkullen Catering & Evenemang står som vanligt i köket när vi kommer in. Vi väljer den ena av Matresans två speciella menyer, grillad karré med egen potatissallad vilket blir en mycket god middag på lördagen.

Mer om David och Stenkullen Catering & Evenemang kan man läsa på Facebook Stenkullen Catering-Evenemang

Vårt sista stopp på Matresan 2020 blir på Bärsta Gård, en gård i västernärke med anor från 1600-talet.

Gården drivs idag av den åttonde generationen Wetter som i huvudsak bedriver småskalig lammproduktion på gården. Här kan man njuta av spelmansmusik när man promenerar på grusgången nedanför huvudbyggnaden mot f d trädgårdsmästarbostaden där det serveras mat och dryck med en lokal prägel.

Röda matten utrullad fram till fikaplats under tak.

Vi beställer kaffe och rotsellerikaka med havtorn- & äpplekompott som avslutning på årets Matresa i Örebro län.

Mer om Bärsta gård på deras Facebooksida www.facebook.com/barstalamm

Innan vi åker hem och avslutar årets matresa så blir det ett besök på den intressanta odling av svenska kulturarvsgrödor som man har på Bärsta gård.

PRENUMERERA PÅ HUSBILSRESOR & ÄVENTYR

För att du inte ska missa något på bloggen, ange din e-postadress så får du vårt senaste inlägg på bloggen.

4 Comments

 1. Vad kul att det finns några aktiviteter och mässor som genomförs det här året!
  Det närodlade och småskaliga mathantverket tror vi kommer att bli allt mer populärt.
  Så mycket gott, kakan med havtorn- och äppelkompott hade vi inte tackat nej till!

  1. Ja visst är det kul att det föds nya idéer när man tvingas tänka om. Det var en härlig matresa (i ordets rätta bemärkelse) som vi genomförde. Och samtidigt som man åker runt så får man med sig en del av historien kring gårdar och bygden också, utöver den goda maten. Kakan var mycket god!

   Håkan
   HUSBILSRESOR & ÄVENTYR

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism