Som tips inför sommarns resor, och kanske även inför vintern kommer vi publicera reportage från tidigare resor och äventyr här i Dalarna. Under Elmia Husvagn Husbil 11 – 15 september kommer vi dagligen hålla inspirerande föredrag om resor och upplevelser i Sälen och övriga Dalarna, hoppas vi ses då.

Läs om vårt besök sommaren 2022 på Venjans Camping och om Tomten, landets äldsta fungerande ångfartyg. Det är fredag eftermiddag och vi har packat husbilen för en tur till Venjans camping i grannkommunen Mora. Vi fortsätter att upptäcka vad som finns i vårt närområde sedan vi flyttade till Sälen hösten 2021.

Vi kör mot Fiskarheden för att sedan svänga in på Vasaloppsvägen mot Mora. En bit efter att vi har passerat Mångsbodarna svänger vi av till höger mot Venjan. När vi åker på Venjanvägen ser vi ibland Vanån som är betydligt smalare och grundare här än i Vansbro där vi simmade för några veckor sedan då vi genomförde Vansbrosimningen som en del i genomförandet av ytterligare En Svensk Klassiker.

Vi är på plats på Venjans camping. Receptionen lätt att hitta och vi går in för att checka in på campingplatsen. Vi pratar med ägarna och vi har en genomgång på kartan och lite turistinformation innan vi rullar in och ställer oss på plats. Vi observerar att antalet utländska gäster är stort, framför allt från Tyskland och Holland, kanske beroende på att ägarna är ett par från Holland.

Kvällskaffet smakar riktigt bra en kväll som denna när vi är på plats i husbilen och känner lugnet sänka sig. Men innan det blir alltför lugnt så tar vi en tur runt för att reka på campingplatsen.

Bad

Vi följer stranden och går för att titta på badplatsen. Vi passerar husbilar, husvagnar och ganska många tält när vi går över den stora gräsmattan. Därefter kommer vi till en grusplan omgärdad av träd. Här står det många husbilar och husvagnar under träden och det är säkert en populär plats då det också ligger ligger nära servicehuset. Sedan hittar vi en liten stig som går mellan campingplatserna och kommer ner till badet. Här finns ett bad med bryggor samt två slogbodar och vi ser barn och vuxna som grillar. Vi går ner till bryggorna och det är det några mindre barn som badar. Lite längre ut ser vi också några som paddlar.

Nu är det ganska stilla men det blåste lite tidigare. Vattnet är grunt, vi ser mycket sten på stranden närmast land men några meter ut är det fin sandbotten. Vid badet ligger även kanoter som man kan hyra i campingplatsens reception.

Servicehus

När vi går in i servicehuset känns det som att komma tillbaka till barndomens campingturer. Här finns toaletter, duschar och ett kök med liten matsal. Det finns också plats för tömning av grå- och svartvatten. Utanför på andra sidan vägen mot badet finns plats att tömma fasta tankar samt slänga sopor.

Sedan 2020 håller de nya ägarna på att rusta och vi tror att servicehuset kan bli fint med lite omvårdnad och modernisering.

Fakta om Venjans camping (från 2022)

 • 64 platser varav 34 med el
 • 4 stugor med totalt 22 bäddar
 • Receptionen har med en liten kiosk där du kan köpa kaffe/te, godis, snacks, glass, bullar och livsmedel. Under högsäsong går det att beställa nygräddat frukostbröd. 
 • Servicehus med kök, duschar och toaletter samt tvättmaskin och torktumlare
 • Plats för husvagn/husbil 220 SEK/dag
 • El 40 SEK/dag
 • Dusch ingår
 • Dusch för icke campinggäster 20 SEK/dag
 • Epost:info@venjanscamping.se
 • Tel:(+46) 0250-623 10
 • Hemsida venjanscamping.se

Hitta hit

Att göra i Venjan

”Vandra genom Venjans magiska skogar, förbi myrar och vattendrag, upp till hänförande utsiktsplatser. Utforska djur- och fågellivet längs vandringslederna som bär på en rik historia från svunna tiders fäbodliv. I Venjan väntar vandring som ger ro för både kropp och själ – liksom naturnära kringaktiviteter för alla smaker.” Så beskrivs Venjan och dess område på Visitdalarna där ni hittar intressant information.

Tomten, landets äldsta fungerande ångfartyg

När du är i Venjan vill vi tipsa om att besöka ångbåten Tomten som är stationerad i sjön Venjan. Tomten är landets äldsta fungerande ångfartyg i drift. Fartyget byggdes för 160 år sedan och gör turer på sjön Venjan under sommaren.

Tomten är en varpångbåt, byggd 1862 vid Stora Varvet i Stockholm.

Tomten beställdes av Georg de Laval och Ore Elfs Timmerdrifningsbolag på W.Lindbergs Mekaniska Verkstad i Stockholm för att användas vid flottningen på Siljan. Tidigare hade flottningen bedrivits med rodda spelbåtar, och Tomten kom att inleda en helt ny epok i flottningens historia. Samtidigt var den den första propellerdrivna båten på Siljan. Då Laval 1865 sålde företaget ingick Tomten, som därefter kom att tillhöra Gråda bolag.

Läs mer om fartyget och föreningen bakom på deras hemsida Tomten.se

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inlägg på samma tema