fbpx

På påskafton är det äntligen dags att bege oss ut på en snöskotertur. För mig är det nog nästan 20 år sedan jag åkte senast. Jag har gått fjälledarlinjen i Storuman och var klar 1987 och har även tillbringat många sportlov i Forsmark och där har jag så klart kört en hel del skoter. Efter fjälledarutbildningen jobbade jag på flera fjällanläggningar. Det känns extra roligt att få tid och möjlighet att åka skoter tillsammans med Carina som aldrig har provat detta.

Vi hyr en skoter med ryggstöd och plats för packningen. I hyran ingår också ordentliga skoteroveraller och hjälmar. Overallerna är i största laget men de är sköna och håller värmen väl. Skotern är bekväm att sitta på och har bra fjädring vilket vi är glada för då underlaget tidvis är ganska ojämnt. Det märks att det är i slutet av säsongen och på vissa ställen är det också genomslag.

Vi bestämmer oss för att följa skoterleden mot Mörkret. Leden går utmed foten på Fulufjäll där stora delar av fjället är stängt för skotertrafik då det är förbjudet att åka skoter i Fulufjällets nationalpark utom på markerad led.

En smart app att ladda ned är fjällkartan och har man gps på så ser man i realtid var man befinner sig. Men kom i håg att man inte ska förlita sig på tekniken i vildmarken, helt plötsligt kan täckningen vara noll eller så tar batteriet slut.

Så kom ihåg att ha med karta och kompass och tänk på att man ska hålla sig till markerade leder.

Lite ringrostig i början är jag allt då det är över 20 år sedan sist jag körde skoter. Ganska snart släpper det dock och hastigheten ligger på ungefär 60 km/h på raksträckorna i alla fall. Carina är helt övertygad om att det går betydligt fortare när vi åker över myrar och frusna vattendrag.

Det här är nog också den första gemensamma vinteraktiviteten där Håkan får bestämma tempot.

Vi kör ungefär en timme och vi ser en fantastik vy av Fulufjället och de djupa ravinerna utmed fjällsidorna vilket syns bättre på filmen.

Fulufjället består av sandsten med inslag av den lättvittrade och näringsrika bergarten diabas. Sol, vind, vatten, kyla och glaciärer har under årmiljonerna vittrat och skulpterat fram Fulufjällets nuvarande form.

Vi är nästan framme i Mörkret när vi vänder för att påbörja resan tillbaka till Näsfjället.

Här är en bild från i somras. Efter vårt besök vid Njupeskär i Fulufjällets nationalpark i somras stannade vi en natt på ställplatsen vid Mörkret.

Efter en stund stannar vi för att fika som vi tycker är något av det viktigaste när vi är ute. Ryggsäcken är packad med smörgåsar med stekta ägg. Vi har en termos med kaffe och varsin färdigskalad apelsin. Tyvärr finns det inte så mycket kaffe kvar då korken är intryckt men vi får ändå en halv kopp kaffe var.

Vi passar på att skicka en påskhälsning vid foten av Fulufjället.

Sedan är det bara att njuta av vägen tillbaka över myrar, bäckar där det finns broar att köra på och sjöar med varningsskyltar. Men det är ingen fara så länge man håller sig till markerad led.

Vi kan verkligen rekommendera att hyra skoter och ge sig ut på fjället för kortare eller längre tur. Det här är verkligen inte sista gången vi åker skoter. Det är härligt att njuta av storslagen natur och en fördel att hinna med att se mer.

Tänk alltid först på säkerheten då vädret i fjällen kan skifta mycket fort.

Fakta om hyra av snöskoter och Fulufjället

Vi hyrde en skoter, Lynx X-Trim Ace 600, av BackcountryNäsfjället.

Priser: 4 timmar kostar 1300 kr och man kan välja att boka 09:00-13:00 eller 13:00-17:00. En heldag mellan 09:00-17:00 kostar 1800 kr. För att få hyra snöskoter krävs att du är svensk eller norsk medborgare och har ett körkort utfärdat före den 1 januari 2000 eller är 18 år och har ett förarbevis på skoter. För att ta del av aktuell och bästa information om läs mer på Fulufjällets hemsida via denna länk Fulufjällets nationalpark.

Läs gärna även vårt inlägg på Näsfjällets skidanläggning och camping

3 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism