fbpx

I Malungs kommun hittar man Näsfjället som är en vintersportanläggning som byggdes 1983. Vi är här för att fira påsk och njuta av härligt vinterliv. När vi kommer hit på skärtorsdag vid 19-tiden är allt stängt men det finns några telefonnummer vi kan ringa och vi får kontakt med en person som ordnar så vi får stå tillfälligt på parkeringen över natten.

På Näsfjället kan man åka skidor både utför och på längden. Föredrar man slalom har man elva nedfarter. För den som föredrar längdskidåkning finns tre olika spår på 2,5, 4 och 7,5 km. Om man inte har egen utrustning går det bra att hyra i receptionen. Här kan man också få tips om aktuella aktiviteter.

Det finns flera fina skoterleder och man kan också hyra en skoter om man inte äger en egen. För den som inte åkt skoter tidigare går det att åka med guide.

Här går också Södra Kungsleden och på Länsstyrelsens hemsida kan man läsa om ett varierat och lättvandrat landskap.

På långfredagens morgon får vi en plats nere på campingen. Här är det lugnt och skönt och trevliga grannar som tipsar oss om dagens skotertävling i en av pisterna.

Vår plats har ett trägolv där vi kan ställa ut stolar och bord och ta en fika i solen. Vädret skiftar snabbt mellan riktigt vacker blå himmel och snöyra och när solen går i moln är det riktigt kyligt.

Strax före kl 10.00 går vi bort till backen för att titta på skotertävlingen. Det är både yngre och äldre som deltar i tävlingen.

Vi får ett bra tips om att följa vägen borta vid backen där skoter- och skidspåren går. En bit bort på den går en skoterled upp till Lilldalsstugan men vi väljer att fortsätta tills vi når grusvägen. Där tar vi vänster och följer vägen tills vi kommer till en vändplats. Från vändplatsen är det 2,5 km till Näsfjällets topp. Eftersom vi inte har varken skoter, skidor eller snöskor sjunker vi ner djupt ner i snön. Vi tar oss i alla fall en bit högre upp och stannar på en plats där vi har fin utsikt över fjällen.

På hemvägen fortsätter vi grusvägen ner till korset där vi sedan går tillbaka upp mot Näsfjället. Det blir en härlig tur på nästan 7 km.

Det finns olika appar man kan använda t ex Fjällkartan. Komplettera gärna med en vanlig karta om telefonen slutar fungera eller det inte finns täckning.

Påskafton inleder vi med en skotertur utmed Fulufjällets fot, mer om detta kan du läsa på bloggen inom kort.

Efter skoterturen så väntar påskmiddag och en härlig påskaftonskväll i husbilen.

De flesta av oss har säkert någon gång sjungit ”Mors Lilla Olle” men visste ni att det är en sann berättelse bakom visan? Visan om Mors Lilla Olle kom till efter en dikt som skrevs utifrån en artikel i Tidning för Fahlu (Falun stavades så då) stad och län” 1851.

Pojken som mötte björnen och som bjöd den på bär hette Jon Ersson och kom från Hägnåsen. Han var född i april 1849 och mötet skedde sent på sommaren 1850 vid fäbodvallen Morbäckssätern.

Läs mer inne på Dalens kiosk & cafe. Statyn står vid Sörsjöns vackert belägna rastplats vid Kvickertjärn. Dessa uppgifter finns att läsa på hemsidan Sörsjön.

Fakta om Skarsåsfjällens naturreservat

”En riktig urskog, med älgar och ugglor och en fin vandringsled upp till toppen. Eller ska man säga topparna? Du kan välja mellan fyra stycken för att få en fantastisk utsikt över stora delar av både Sverige och Norge.” Så börjar presentationen av naturreservatet på Länsstyrelsens hemsida. Läs mer via länken Skarsåsfjällen.

Fakta om Näsfjället

Näsfjället är en fantastisk fjälldestination i nordligaste delen av Sälenfjällen, drygt 2 mil från Stöten. Anläggningen har 11 nedfarter med natursnö och ligger mellan Näsfjällets naturreservat och Fulufjällets nationalpark. Lugnt, tyst, vackert och stillsamt samtidigt som du är perfekt placerad om du även vill upptäcka andra destinationer i Sälenfjällen

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism