fbpx

Förväntansfulla anländer vi till Mora. Vi har kommit hit för att åka Vasaåket 45. Nu är det två år sedan vi åkte skidor här senast. Vi har åkt Öppet spår 2018 och 2019 då vi gjorde En Svensk Klassiker tillsammans.

Utanför Mora-Nisses hus hämtar vi ut våra skidpass som ger oss tillträde till Vasaloppsarenan bokad åkdag.

I bakgrunden ses Gustav Vasa-statyn gjord av Anders Zorn

Målgången i Vasaåket är placerad i höjd med Zornmuseet i Mora där en tillfällig målportal har byggts upp.

Vi har bokat en husbilsplats på Mora parken camping. I vanliga fall kan det vara svårt att få en plats här men i år är det annorlunda i och med pandemin.

Vi har förbokat buss från Mora till Evertsberg lördag morgon där vi startar vår 45 km långa resa. Bussen går kl 07.00 från parkeringen i närheten av Vasaloppets hus. Biljetterna skannas och vi får varsitt munskydd.

Vi kliver på bussen som givetvis är coronaanpassad genom att entrén sker via den bakre dörren. Platserna närmast chauffören är självklart avspärrade.

Efter cirka 45 minuter är vi framme i Evertsberg. Det är lite kyligt i luften, drygt minus 20 grader, när vi kliver av den varma bussen och vetskapen om att starten inte går förrän vid 09.00 gör att vi känner oss frusna.

Strax före kl 09.00 får vi besked om att vi kan ge oss iväg och vi skickas iväg i mindre grupper och självklart håller alla avstånd.

Snart får vi upp värmen i kroppen. Händer och fötter vaknar till liv igen. Det är en vacker morgon med en klarblå himmel och solsken.

Spåren är perfekta. Det är tre spår. Man håller till höger och åker i sin egen takt. Den som vill åka om väljer vänsterspåret. Spåret allra längst till vänster används av mötande skidåkare. Det är säkert många som tränar inför kommande lopp.

Den obligatoriska blåbärssoppan serveras coronasäkert

I Hökberg får vi hjälp med att förbättra fästet. Tur att det finns proffs på vallning i vallabodarna som finns vid varje kontroll. Snabbt, smidigt och enkelt.

Efter Eldris är det ”bara” 9 km kvar. Känslan när det är ensiffrigt på kilometerskyltarna på väg mot Mora kan inte beskrivas utan måste upplevas.

Lite fakta om Vasaloppet

  • 1521 genomfördes första Vasaloppet, då av Gustav Eriksson Vasa som skidade sträckan Mora – Sälen på flykt undan den danske konungens soldater.
  • Morasonen Anders Pers är pappa till Vasaloppet. Det var hans tankar som gjorde att världens största skidtävling föddes.
  • Första Vasaloppet, som vi känner det, genomfördes söndagen den 19 mars 1922 med 119 startande. Det är alltså 100-årsjubileum nästa år.
  • 1973 direktsändes från Vasaloppet för första gången i färg-TV. Det var det 50:e loppet och det var också ett anmärkningsvärt år i och med att det för första gången var över 10 000 anmälda, även om inte så många kom till start p g a en snöfattig vinter.
  • Under Vasaloppets vintervecka 2012 kunde också den miljonte skidåkaren i mål genom tiderna räknas in.
  • 2019 drack deltagarna 33 900 liter Ekströms Blåbärssoppa, 28 000 liter Enervit Sportdryck, 11 900 liter grönsaksbuljong, 3 100 liter kaffe och åt 200 000 Vasaloppsbullar.

Nöjda att åter vara i Mora efter 45 kilometer i Vasaloppsspåret.

Sist kvar är det dags för oss att tacka IFK Mora Idrottsallians och Sälens IF, som tillsammans äger Vasaloppet, för årets arrangemang och kanske återkommer vi till 100-årsjubileet 2022.

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism