fbpx

Cykla mountainbike

På fredag den 18 juni är det invigning av Bergslagencycling Tiveden Cykla i Tiveden & Cykla till Tiveden. Men givetvis kan vi inte vänta så länge därför kör vi idag en tur i Tiveden och vi cyklar Tjäderturen och Uggleslingan. Det är riktigt härliga turer även om det är blött i skogen på vissa ställen. Vissa sträckor är gemensamma med ridlederna i Tiveden och man uppmanas visa hänsyn.

Man ska ladda ner en GPS-karta men det lyckas vi inte med så vi tar en skärmbild och letar oss fram. Någon felåkning blir det men det får man väl snarare se som bonus. Det är en härlig tur som går genom ett varierat landskap. Länk till lederna i Tiveden Bergslagencycling Tiveden

Carina var på scoutläger i Tiveden 1974 och vi har listat ut att det måste ha varit på Ösjönäs. Det blir varsin glass och ett försök att återskapa bilden av scoutlägret men ängen där hon tältade är idag hästhagar. Ibland är det bättre att spara minnesbilden och inte försöka återuppleva den.

Väl tillbaka igen vid husbilen blir det både egen vård, klädvård och cykelvård. Till cykelvården är det smidigt att ha lågtryckstvätt OC3 från Kärcher.

Men innan vi är åter vid Stigmansgården så cyklar vi utmed gränsen till Tutterskulle där bl a Lasses bål kan ses. I närheten finns även Constantialeden som härrör från Erik den XIV:s dotter Constantia, som använde dessa stigar för att rida mellan sina gårdar Bocksjö och Hovet.

Tivedens Nationalpark

Här finns Tivedens Nationalpark. Vi stannar till och vilar en stund samt fyller på energiförrådet samt vattenflaskorna. Det finns gott om fikaplatser och möjligheter att grilla också.

I Tivedens nationalpark ska skogen få utvecklas till naturskog. Den skog som nu växer här är opåverkad av de senaste årtiondenas storskaliga skogsbruk. Så stora sammanhängande områden med gammal skog är mycket ovanliga i södra Sverige. Skogens ålder och mäktighet och det vilt formade landskapet ger nationalparken dess karaktär. Tivedens nationalpark omfattar 2 030 hektar och i nationalparken finns nästan 3,5 mil markerade leder.

Stigmansgården

När vi strax före jul förra året besökte Stenkällegården fick vi också tips om Stigmansgården. Vi tog en promenad till Stigmansgården och kände direkt vid ankomst att hit måste vi återkomma när det är sommar. Därför blir det ett besök till denna härliga anläggning som består av stugor, ställplats och café. Detta är ett ställe vi verkligen kan rekommendera att besöka om man inte vill ha en 5-stjärnig anläggning med utomhuspooler utan mer en anläggning i samklang med naturen.

Fakta om Stigmansgården

  • ca 8 platser med el för husbil/husvagn
  • Pris med el 150 kr
  • Dusch och WC
  • Färskvatten
  • Stugor/rum
  • Café och mat

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism