fbpx

Som vi berättat om tidigare har vi med både barn och barnbarn ibland vid våra resor. Så för att barnbarnen ska kunna åka med på säkraste och bästa sätt kollade vi efter en husbil där Isofixfästen var monterade. Men tyvärr fick vi inte tag i någon som uppfyllde detta, och övriga önskemål som vi hade utan kompromissen blev istället att eftermontera detta i den bil vi köpte. Detta då vi kontrollerade att så var möjligt och att delarna fanns som originaltillbehör från Detlheffs till vår husbil.

IsoFix är en ny standard, i alla fall för oss, för enkel och säker montering och demontering av bilbarnstol. Sedan kan man ju också använda befintliga 3-punktsbältet med extra spännremmar under stolen för lika säker montering. Men då är det inte lika enkelt att montera och demontera stolen i bilen som vi önskar att det ska vara. Samt att man måste montera extra backspegel på befintlig höger spegel för att se något, ändock tycker jag inte det blir 100% bra, vilket har irriterat mig en aning vid våra resor. Givetvis är en förutsättning för att ha stolen fram är att det går att avvaktivera airbagen!

Vi beställde fästet redan i juni efter bra detektivarbete av Pernilla Högstedt vid Fribergs Fritidscenter. Sedan väntade vi, och väntade och väntade.. Efter ett antal mail och telefonsamtal med en lika frustrerad Pernilla. Så hände det plötsligt, delarna från Dethleffs kom, så nu var det bara att börja monteringen av fästet. Men först blev det till att demontera en hel del inredning för att få dit fästet.

Alla detaljer inför placering.

När väl man efter att skruvat ur ett stort antal skruvar efter att pillat bort de små klisterlapparna som ska se ut som trä, för att dölja skruvskallarna (hoppas dessa finns att köpa nya) så var det äntligen dags att börja montering av fästet. Det var lite svårt att så plats med den balk som skulle in bakom befintligt bältesstativ. Men med hjälp av att spännband så att utrymmet mellan kökväggen och stativet blev lite större, fick jag till slut dit delen. Sedan återstod de två olika fästen som skulle fästas i befintliga bultar för bälten och på så sätt få rätt höjd på fästet. De två detaljerna hade olika utformning, då bultarna för bältena sitter på olika höjd, detta för att Isofixfästet ska bli vågrätt monterat. Så här måste man verkligen håll kolla så man inte sätter delarna fel, för då kommer hela fästet luta, vilket jag givetvis upptäckte så det blev att byta plats på dessa.

Så här ser de ut, det längre ska vara ut mot gången, och det korta i fästet mot fönstret.

Bilden ovan visar Isofixfästet på plats samt bälsteslåsen återmonterade efter att hållarna (de metallblanka detaljerna) är på plats. Själva balken med öglorna som bilbarnstolen/stolarna fästes i är också på plats och ihop satt med bakre balken genom 8 bultar.

Efter detta var det bara att börja med att återmontera alla inrednings-detaljer, och hålla koll på alla skruvar överallt. Hoppas det nu går att få tag i de små träklisterlapparna som täcker själva skruvskallarna.

Alla skivor och lister på plats.

Är riktigt nöjd med resultatet efter att alla skivor, lister, skruvar mm är på plats. Som ni ser så syns inte fästena alls när ryggstödet är på plats.

Allt på plats igen och man ser inte heller fästen för bilbarnstolen. Så det är inget som påverkar sittkomforten på något vis.

Nedan en Britax Römer kidfix-II med xp-SICT för barn 15 – 36 kg för Isofix från Babya och Lekia vid IKEA Marieberg/Örebro monterad i vår husbil Dethleffs Trend 7877-2 2018.

Så nu känns det riktigt bra inför kommande resor under kommande jul- och nyårshelg med husbilen, tillsammans med barn och barnbarn som nu kan färdas på ett riktigt säkert och trivsamt sätt. Givetvis har de alltid färdats säkert då vi tidigare haft bilbarnstolen monterad på passagerarsätet fram.

2 Comments

  1. Intressant att läsa om ämnen som rör barnfamiljsproblematiken i husbil, upplever att jag saknar den aspekten i många husbilsbloggar, av förklarliga skäl.
    Jag undrar om ni eller barnen har upplevt att bilbarnstolekarna hamnar lätt framåtlutande? Jag antar att det har med sittkomforten för en vuxen att göra men det gör också att barnen har en tendens att glida framåt i sitsen. Vi har haft det problemet i alla (två) husbilar vi har provat bilbarnstol i och jag har inte riktigt kommit fram till hur vi ska åtgärda det. Tänkte om det är nått ni upplevt eller funderat kring.

    1. Hej Tess
      Det var lite problem tyckte vi gällande lutningen när stolen var monterad i passagerarstolen fram. Vi skaffade då en kil som finns avsedd för att få bättre lutning på stolen. När denna används blir lutningen mycket bättre och barnbarnet verkar också tycke det är bekvämt.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism