fbpx

Från Caravan Club Tisarstrand ser man det röda taket bland tallarna på andra sidan sjön och någonstans där borta ska det också finnas en utsiktsplats, Skåle klint. Idag ska vi cykla Tisaren runt och vi startar på morgonen när de flesta på campingen fortfarande sover. Det här kommer att bli en spännande dag.

Läs mer om Caravan Club Tisarstrand


Förberedelserna för en cykeltur går på rutin. Efter frukosten tar vi fram kläder, skor, hjälmar, handskar och pulsband. Klockorna är laddade och vätskeryggsäckarna fyllda med vatten och vattenflaskorna med energidryck. Vi gör en sista koll innan vi åker iväg över den del av campingen som kallas Ängen. Vi passerar bommen och kör ut på Kulltorpsvägen och kör tills vi kommer till en korsning där vi svänger mot Sandviksbaden.

Därefter fortsätter vi på Vikavägen och svänger höger vid Kyrksjön-Skogaholm. När vi passerat Sandviksbaden vid Sandvikens skola ser vi skylten naturreservat och här finns en av de tre vägar, som vi passerar, som leder upp till Skåle klint.

Efter att vi tittat på kartan väljer vi att fortsätta för att ta en annan väg lite längre fram. En bit bort hittar vi en parkering med den andra vägen upp till Skåle klint men vi fortsätter.

Strax innan skylten Skålegården finns en väg upp på berget men den ser ganska stenig ut så vi väljer att åka tillbaka och ge oss upp på berget från parkeringen istället. På länstyrelsens sida om Skåle naturreservat kan man läsa följande om Skålegården ”Skåle gård var ett levande jordbruk in på 1960-talet. Vissa delar planterades snabbt med skog, men sedan reservatet kom till har den kvarvarande åkermarken förvandlats till betesmarker. På senare år har gran avverkats på de granplanterade åkrarna ned mot sjön. Dessa har istället gjorts om till betesmarker och gården har återfått litet mer av sina öppna kulturmarker. Gården är privat mark och ägs av Sveaskog AB.”

Till en början är stigen både bred och öppen men ju längre upp vi kommer blir det allt mer sten. Det är lite svårt att uppfatta åt vilket håll vi ska men vi håller åt höger.

På vår väg upp på berget passerar vi ett av många gruvhål omgärdat av ett staket. Vi fortsätter upp och till slut ser vi en skylt som visar att vi har en utsiktspunkt 100 meter bort. Tyvärr är sikten ganska begränsad.

Vi vill komma ännu högre upp för ännu bättre utsikt men ju längre upp vi kommer desto svårare känns det att välja rätt väg. Stigen är smal och känns som den ibland leder oss nedåt istället. Det är mycket branta stigar med rötter och sten. Till slut når vi den punkt som vi tror är den med bäst utsikt över sjön Tisaren och man ser stora delar av sjön.

Läs mer på länsstyrelsens hemsida om Naturreservat Skåle där man också kan se spår efter Yoldiahavet, även om det inte är lika tydligt som i Kilsbergen.

Vi tar oss ner och fortsätter på grusvägen upp mot jaktstugan på Jätteberget, stugan med det röda taket som vi ser från campingen. Vägen är bommad då stugan tyvärr varit utsatt för stölder men en skylt välkomnar oss att besöka berget för att njuta av den vackra utsikten.

Framme vid stugan läser vi på skylten att stugan byggdes på 1930-talet på en resterna av en gammal fornborg. Här njuter vi av utsikten och efter en stund kommer ett stort sällskap upp från ingenstans genom skogen. Efter en stund kommer lika många till.

https://www.youtube.com/watch?v=XkX0EckFY4g&t=5s

Vi vänder tillbaka mot Kyrksjön-Skogaholm och vi tänker ta vägen nere vid sjön som passande nog heter Sjövägen. Vi vet att den tar slut och att det från andra hållet kommer en väg, Sandviksvägen. Vår förhoppning är att det ska finnas en skogstig som vi kan ta oss fram på. Efter hårt slit genom sly, grenar, stenar mossa ger vi upp. Det går bara inte att komma fram så vi vänder om och cyklar samma väg uppför samma backar en gång till.

Eftersom vi rör oss mycket ute i skog och mark har vi självklart vaccinerat oss mot TBE.

På våra cykelturer hittar vi ofta många spännande skyltar.

Under vår cykeltur passerar vi delar av Hallsbergsrundan, Tivedsrundan och Åsbrorundan.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism