fbpx

Det är -22° i Sälen by när vi åker upp till Appetito där vi parkerar husbilen och beger oss mot hundarna och slädarna från Fjälläventyr som står parkerade invid Fjällvägen. På fjället är det ”bara” -16°. Solen lyser men värmer inget. Vi har klätt på oss ordentligt men det känns ändå kallt när man står still.

Vi är på plats tidigt, hellre det än att komma för sent. Vi ser två vita transportbilar för hundar invid Fjällvägen. Hundarna sitter två och två och man ser ett antal nosar och någon hunds öga, klart de håller koll på oss!

Christian är redan på plats liksom Axel. Christian berättar att hundarna får sitta kvar i bilarna tills det är dags. De blir alltför taggade om de får vänta innan vi kommer i väg.

Slädturen vi ska åka tar cirka 1,5 timme.

Det är en helt magisk känsla när man står bakom släden när hundarna äntligen får sätta fart. Vi är totalt tre slädar som ger oss iväg mot Storfjällsgraven, som är målet för dagens tur. Det märks verkligen att hundarna njuter av detta, precis som vi också gör!

Det gäller att hela tiden vara med när man står som förare på släden. Dels måste man hålla koll på ledarhunden och resten av spannet så linan hela tiden är sträckt, även i nedförsbacke så klart. Och ibland så blir det stopp av olika naturliga orsaker, vilket man så klart måste låta hundarna göra.

Vi är tre ekipage och en skoter som slår följe uppför backarna från restaurang Appetito. Spåret slingrar sig uppför fjället och det är alldeles magiskt. Träden är tyngda av snö och bildar vackra formationer. Kylan biter i kinder, händer och fötter.

Framme vid Storfjällsgraven blir det lite vila för hundarna och fika till oss.

Hundarna är ivriga på att få komma igång igen och jobba, så vi packar snabbt ihop fikat och gör hundar och slädar klara för att börja vår resa tillbaka.

Lite kalla och stela i kroppen är vi när vi är tillbaka där vi startade. Vi tackar våra guider Christian, Ida och Axel samt så klart hundarna för en fantastisk upplevelse!

Fakta om Fjälläventyr

Fjälläventyr ägs av Ludwig Lind och hans hustru Ida Thomstad. Via Fjälläventyr kan man boka en fjälltur med hundspann. Tre gånger dagligen görs turer till Storfjällsgraven i en vacker vintermiljö. Turen vi gjorde tog cirka 1,5 timme men man kan också välja en längre tur på 2,5 timme, en halvdag, en heldag, en 2- eller 3-dagarstur eller t o m en 5-dagarstur som då körs vid Fulufjället. På flerdagarsturerna kan man välja om man vill vintercampa ”på riktigt” i tält eller bo i stuga.

Kontaktuppgifter till Fjälläventyr

Härifrån utgår hundspannstur med Fjälläventyr

Läs gärna även vårt reportage i Husvagn på väg 4-2023 via länken Sälen – från fäbod till ledande fjälldestination

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism