fbpx

I betalt samarbete med Hällefors Vandrarhem Kanot och Kajakcenter

Vi är i Hällefors och vi ska cykla mountainbike. I Hällefors finns inga mountainbikeleder men väl en leisureled runt sjön Torrvarpen och den turen är 42 km alltså lika långt som New York Marathon som vi sprang i november förra året. För att genomföra denna cykeltur hyr vi cyklar och hjälmar på Hällefors Vandrarhem & Kanotcenter.

Torrvarpen runt är lättåkt och går på både grus- och asfaltsvägar. Vi gör ett första stopp vid sjön Sörälgen. En skylt visar att här finns fornlämningar. Det är lätt att missa skyltar som dessa om man kommer med bil men med cykel ser man så många fler detaljer. Det finns många fina ställen att besöka under turen – några mer kända och andra kanske mindre kända.

Vi väljer att åka medsols och efter en stund är vi framme vid Millionbrottet. Helt plötsligt befinner vi oss på en plats där det är skiffer precis överallt. Skiffer i alla storlekar. Många byggnader i Grythyttan har skiffertak som är både vackra och hållbara.

Många har sett den storslagna byggnaden Måltidens Hus när de passerar Grythyttan. Detta är den svenska paviljongen från världsutställningen i Spanska Sevilla. Vid Måltidens hus i Grythyttan bedriver man universitetsutbildning inom måltidskonst, en utbildning som bl a Carl-Jan Granqvist är upphovsman till att den hamnade just här. Som ung tog Carl-Jan över Grythyttans Gästgivaregård som är vida känt för sina smakrika mat- och vinupplevelser.

Läs mer om Måltidenshus och Grythyttans gästgivaregård

Lagom till lunch är vi framme vid Grythyttans Gästgivaregård som förmodligen serverar den dyraste lunchen vi ätit hittills. Men visst är det en charmig miljö med mat som tillagas på grill utomhus till tonerna av smäktande fransk musik och solsken. Maten är fantastiskt god och allt är närproducerat.

Grythyttans kyrka är en vacker träkyrka med skiffertak. Givetvis kommer skiffret från Grythyttan. Överallt i byn ser man dessa vackra skiffertak.

Björskogsnäs naturreservat ligger längst ut på udden. På vägen hit passerar man också Ornitologiska föreningens hus, uteplats och lusthus som känns igen från TV-programmen med Ernst Kirchsteiger. Platsen ligger vackert med en fantastisk utsikt över sjön Torrvarpen.

Vi är här några veckor för tidigt för att få uppleva orkiden Guckuskon stå i full blom men vi ser det som en anledning att återkomma snart igen.

Läs mer om Björskogsnäs, Sommar med Ernst, Guckusko

Naturreservatet Skatviksgrottorna. Den här platsen är förvånande nog inte utmärkt som en sevärdhet på turen. Vi hinner knappt se den lilla skylten precis innan vi ska ta fart för att komma uppför backen. Så istället viker vi av åt höger och längst upp i backen, alldeles innan vi är ute på landsvägen igen, ser vi en djup spricka där vattnet forsar ner mot sjön.

Nu är vi i Storsand. En sliten oansenlig skylt skvallrar om en badplats. På den slingriga vägen når vi fram till den här stranden. Landskapet öppnar sig och en lång fin sandstrand syns där vågorna rullar in mot stranden. Sjön är långgrund och därför en välbesökt strand inte minst av barnfamiljer. Det här är svemester och hemester i ordets rätta bemärkelse!

Krokbornsparken, Nordens äldsta folkpark finns i Hällefors. Läs mer om Krokbornsparken.

Efter en nästa fem timmar lång tur är vi tillbaka på vandrarhemmet. Vi vill verkligen uppleva de platser vi besöker på olika sätt, nu har vi upplevt delar av Hällefors kommun från både kanot och cykel.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism