fbpx

I betalt samarbete med Hällefors Vandrarhem och Kanotcenter

Vi har länge talat om att paddla kanot och under Kristi Himmelsfärdshelgen är dags att uppleva naturen med kanot. Den här kanotturen på 8 km börjar i Silvergruvan och avslutas i Hällefors och passar utmärkt som en dagstur.

Husbilen parkerar vi vid vandrarhemmet i Hällefors där vi även har tillgång till el.

Med kanoterna av aluminium fastsurrade på släp åker vi förväntansfulla till Silvergruvan där vi ska färdas med kanot nedför Svartälven tillbaka till Hällefors.

Hällefors Vandrarhem & Kanotcenter ägs och drivs av familjen Dob som kommer från Holland. För drygt 30 år sedan passerade de Hällefors och fick fel på bilen. Paret har jobbat inom turism både i Holland och Tyskland tidigare och har många utländska gäster på sin anläggning i Hällefors.

Sico instruerar oss hur vi ska sitta – den som sitter i fören har den kortare paddeln och personen som sitter bak har en längre paddel och är också den som styr. Flytväst är naturligtvis ett måste.

Packningen har vi lagt i vattentäta påsar och de sitter fast i kanoten liksom en kärra för att vi ska kunna förflytta kanoten på land när vi återkommer till Hällefors. Vi har en karta som visar vindskydd där vi kan göra upp eld och laga mat och vi får tips på intressanta ställen under vår resa.

Vårt första stopp blir vindskyddet vid Silvergruvan. Vindskyddet ligger mittemot stranden där vi började vår kanottur och vi går iland mest för att se hur det ser ut.

Vi paddlar i en ganska smal del av Svartälven. Det finns många fina ställen som vi skulle kunna utforska men det börjar kurra i magen och vi ska ta oss till nästa vindskydd vid där vi ska grilla korv.

Vi samlar ihop ved för att göra upp en eld och snart ligger korven på grillen. Allt smakar så mycket godare ute. Efter maten blir det självklart kaffe kokat över öppen eld. Doften av nykokt kaffe sprider sig över lägerplatsen.

Mittemot vindskyddet ligger en ö och på andra sidan når man badplatsen Hedtjärn. För att komma hit får man paddla under en vägbro.

Väl framme vid badplatsen är det dags för ett bad, inte årets första, men det andra. Det är en fin badplats, långgrunt och fin sandbotten.

Efter badet vänder vi tillbaka mot Svartälven igen och fortsätter vår färd mot Hällefors. Vi gör ytterligare en avstickare från Svartälven.

För att komma till Sångens badplats vid sjön Lill-Sången kan man paddla genom en vägtrumma. Här är det lågt i tak och det är viktigt att man håller kanoten på rätt köl för att slippa bada.

Väl ute igen paddlar vi genom Sångsbäckens slingrande vatten för att till slut nå Lill-Sången. En bit längre bort finns bryggor och hopptorn och en härlig sandstrand. Därefter samma väg tillbaka och nu sätter vi fart mot Hällefors.

Åter i Hällefors efter en härlig dagstur på Svartälven lyfter vi upp kanoten före kraftverksdammen. Nu drar vi hem kanoten till Hällefors Vandrarhem och Kanotcentral för rengöring och återlämning. Vi har lite ömma leder här och var efter turen men det här ska vi göra om. Det är verkligen en upplevelse att upptäcka naturen från en kanot.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism