fbpx

Ända sedan vi hörde Carl-Anders Lindstén berätta om kuriösa kuriositeter i naturen vid en kväll med STF Närke Bergslagen i slutet på mars förra året har vi tänkt besöka springkällan i Rättvik. Vattenstrålen uppstod 1869 efter en provborrning efter olja. Vintertid kan källan omges av fina isformationer.

Efter en felkörning då vi hamnade vi äldreboendet Springkällan är vi på plats vid den riktiga springkällan.

Följ vår vandring fram till Springkällan.

Det står en bil parkerad när vi kommer fram. Vi parkerar husbilen och från ingenstans dyker ett vandrande par upp. Några minuter senare glider tre bilar in likt en kortege och nu är det helt plötsligt fullt med människor är på väg mot springkällan precis som vi.

Nedanstående text om Springkällan finns på Rättviks kommuns hemsida under sevärdheter.

”Ett stort meteoritnedslag inträffade i dessa trakter för 360 miljoner år sedan. Det medförde att berggrund av kalk-, ler- och sandsten har bevarats nedsänkt och omkastad i en ringformig dalgång. Denna unika geologiska formation kallas Siljansringen.

Oljefynd

Det är sedan länge känt att det i sådan sedimentär berggrund går att finna olja. Redan på 1700-talet togs en del ”petroleum” tillvara i Osmundsberg i Boda socken. Vid 1800-talets mitt väcktes på nytt förhoppningar om stora mängder olja i djupet.

Oljefynd hade nämligen gjorts i liknande berggrund i Nordamerika. Det bildades tre olika prospekteringsbolag i Boda och Rättviks socknar. Rikedomarna skulle tillgodogöras genom borrning ned i berget, en metod som hade uppfunnits i Amerika.

Bergolja och brännbar gas

Det hittades små mängder bergolja och brännbar gas. Däremot så påträffades inga fyndigheter som gjorde att någon större utvinning kunde komma till stånd. Oljeborrningen var ett bra och lönsamt arbete för lokalbefolkningen. Det berättas att arbetarna hällde fotogen i hålen för att så länge som möjlig hålla förhoppningen levande hos företagsledningen.

Här vid Draggån påbörjade Dalabolaget borrningar i april 1869. De hittade bara ringa mängder olja men stötte istället på en mycket kraftig källåder med vatten. Borrhålet pluggades igen och alltsedan dess har det funnits en springbrunn. Tidigare benämndes den vattusprångetGamla Heden eller Spruthålet. Idag kallas den för Springkällan.”

Här är några tips på ytterligare besöksmål i Dalarna.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism