fbpx

1990 tilldelas Hjo Europa Nostras utmärkelse för “det beaktansvärda bevarandet av den samlade trästaden Hjo, vilket inneburit ett bibehållande av dess särprägel och charm”.

Vårt andra besök då vi genomför En Trästadsklassiker fortsätter i Hjo.

Vi möter vår stadsguide Barbro Jungebeck vid Kulturkvarteret i Hjo. I Kulturkvarteret har man samlat turistbyrå, bibliotek, biograf och utställningslokaler.

Vår vandring börjar vid norra bro. Munkar färdades mellan klostret i Alvastra och klostret i Varnhem. Namnet Hjo tros ha uppkommit efter att en munk utropat Hic jacet otium – här vilar friden. Eller möjligtvis av hyo – grumligt vatten.

På flera ställen vid Hjoån kan man se örten pestskråp som användes som läkeväxt och man använde både rot och blomma.

Överallt i staden finns gamla trähus där man via en QR-kod kan läsa om husen. Estrid Ericson, Svenskt Tenns grundare, växte upp i det här huset.

I Hjo finns många uthus och ibland har dörrarna ett kryss, ibland två. Man satte kryssen på utsidan för att göra dörrarna vackare.

Barbro berättar och visar oss detaljer vi annars inte hade upptäckt och det vi kommer definitivt titta på trähus på ett annat sätt efter den här turen.

Utställningar

Titta gärna in på någon av de fina utställningarna, mer information kan man få på turistbyrån!

Hjo är stad nummer två av tre som vi besöker i jakten på en Trästadsklassiker.

Ett tips är att ladda ned appen “TRE TRÄSTÄDER” som ger många intressanta tips på besöksmål utmed resan mellan de olika trästäderna.

De yngre kan följa med Cattus på rundvandring i trästäderna

Turerna med Cattus är familjevandringar där liten och stor tillsammans får upptäcka Eksjö, Hjo, Nora och städernas historia. Er guide och medföljare under vandringen är Cattus, katten som vet en hel del! Han kommer att dela med sig av all sin kunskap och sina kloka ord, och han kommer säkerligen att ge svar på frågor som ni kanske går och funderar på; ”Varför finns det en järnväg i lilla Nora”, ”vad var egentligen en kuranstalt” och ”vad menas med garvning”? Dessutom får ni hjälpa Cattus att hitta sina borttappade grejer, träffa historiska personer och lösa en rebus. En rundvandringen med Cattus finns för varje stad; “Hjälp Cattus bevara trästaden”, “Cattus och badhemligheten” och “Cattus och stinsprovet”. Turerna finns att ladda ner i Tre Trästäders app. Appen är gratis och laddas ner på GooglePlay eller AppStore. Sök på Tre Trästäder. Läs mer om Cattus på sidan Tre trästader med Cattus

Det är totalt tre städer i Sverige som ingår i trästadsklassikern, Eksjö har vi redan presenterat på bloggen, Nora återstår.

Bli prenumerant för att inte missa något!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism