fbpx

1993 tilldelas Nora Europa Nostras utmärkelse för “det framgångsrika genomförandet av ett långt och komplicerat projekt som bevarat staden Noras historiska och kulturella miljö vilket inkluderar trähusen, industriminnena och järnvägen till Pershyttan”.

Nora har dessutom fått pris för Församlingshemmet (2002) och Gyttorps Centrum (2002).

Vårt tredje och sista besök då vi genomför En Trästadsklassiker avslutas i Nora.

Vår guide Lisa Göthberg tar oss med på stadsvandring i Nora. I bakgrunden ses det prisbelönta församlingshemmet.

Under 60-talet vill man riva trähus p g a undermåliga hygienmöjligheter. Idag finns få trästäder med bebyggelse från 1700-talet och 1800-talet och Nora är en av dem.

Göthlinska gården

Göthlinska gården är ett borgarhem från senare hälften av 1800 -talet och ett unikt museum. Här kan man gå på guidade visningar.

Ett tips är att ladda ned appen “TRE TRÄSTÄDER” som ger många intressanta tips på besöksmål utmed resan mellan de olika trästäderna.

De yngre kan följa med Cattus på rundvandring i trästäderna

Turerna med Cattus är familjevandringar där liten och stor tillsammans får upptäcka Eksjö, Hjo, Nora och städernas historia. Er guide och medföljare under vandringen är Cattus, katten som vet en hel del! Han kommer att dela med sig av all sin kunskap och sina kloka ord, och han kommer säkerligen att ge svar på frågor som ni kanske går och funderar på; ”Varför finns det en järnväg i lilla Nora”, ”vad var egentligen en kuranstalt” och ”vad menas med garvning”? Dessutom får ni hjälpa Cattus att hitta sina borttappade grejer, träffa historiska personer och lösa en rebus. En rundvandringen med Cattus finns för varje stad; “Hjälp Cattus bevara trästaden”, “Cattus och badhemligheten” och “Cattus och stinsprovet”. Turerna finns att ladda ner i Tre Trästäders app. Appen är gratis och laddas ner på GooglePlay eller AppStore. Sök på Tre Trästäder. Läs mer om Cattus på sidan Tre trästader med Cattus

Nu är vi klara med våra Trästadsklassiker. Vi har besökt Eksjö, Hjo och Nora och samlat klistermärken. Vid det sista stoppet får man varsin gåva. Vad avslöjar vi inte utan det får bli en överraskning tills ni själva genomfört trästadsklassikern, Lycka till!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism