fbpx

1997 tilldelas Eksjö Europa Nostras utmärkelse för “utomordentlig renovering av denna betydelsefulla samling av äldre trähusbebyggelse som har givit nytt liv till den gamla stadskärnan”.

Vårt första besök i genomförande av en Trästadsklassiker blir Eksjö.

Vi träffar vår stadsguide Pia Löfgren utanför Eksjö museum som ligger i gamla stan utmed Eksjöån. Vid Eksjö museum fanns tidigare en garverigård och där nyttoträdgården finns odlades kål.

Fornminnesgården

Här finns ett hembygdsmuseum i en kopparslagaregård från 1600- och 1700-talet. Här hittar vi ett cykelmuseum där Johan August Karlsson, uppfinnare och ”universalgeni” tillverkade motorcyklar. Johan August Karlssons kusin Carl Oscar Hedström emigrerade till USA och blev en av motorcykelmärket Indians grundare.

Aschanska Gården

Ett unikt borgarhem där tre generationer av släkten Aschan levt och verkat. Den sista generationen bestod av fem syskon och när den yngsta dog fanns inga arvingar och gården övertogs av en stiftelse.

Socitetshuset i Eksjö

En småländsk Karolin

Eksjö museum

Eksjö museum har tre fasta utställningar; Albert Engström, Eksjö stadshistoria och Smålands militära historia. Det finns också två konsthallar för tillfälliga utställningar.

Ett tips är att ladda ned appen ”TRE TRÄSTÄDER” som ger många intressanta tips på besöksmål utmed resan mellan de olika trästäderna.

Det är totalt tre städer i Sverige som ingår i trästadsklassikern, de andra två kommer beskrivas på bloggen inom kort. Så för att inte missa något bli prenumerant!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism