fbpx

Från Värtahamnen i Stockholm reser vi med husbilen till Göta Kanal i Söderköping. Ställplatsen i Söderköping är en av 11 ställplatser som finns utmed Göta kanal. Det finns också 22 gästhamnar enligt Göta kanals hemsida. Vi har tidigare besökt ställplatserna i Borensberg och Lyrestad.

På vår resa hemåt ska vi möta upp Håkans syster som tillsammans med sin man och hund reser med sin båt på Göta kanal.

22 platser utan el

Vid slussen i Söderköping finns 22 platser utan el alldeles intill Göta kanal. Man håller på att förbereda en tömningsstation för både gråvatten och toakassetter. För 185 kronor får man stå här i 24 timmar. Med en kod har man tillgång till toaletter och duschar som finns något hundra tal meter från ställplatsen.

Det här är en bra plats att stå på om man vill titta på båtarna som slussar på Göta kanal. Det är lugnt och tyst på ställplatsen.

En tur längs kanalen

Båtarna ligger tätt intill varandra utmed kanalen. En vattensnok ligger alldeles still intill de kantiga stenarna men ger sig snabbt iväg när vi närmar oss.

Topptur till Ramunderberget

Intill kanalen finns också en trappa som leder upp till utsiktstornet i Ramunderbergets naturreservat. Halvvägs upp i trappan möter vi en äldre man. När vi åter ses uppe på toppen berättar han att han brukar gå den här trappturen varannan dag, bra jobbat!

En skylt informerar om att om man går de 318 stegen upp och ner 156 gånger så har man gått en sträcka motsvarande ett besök på Mount Everest!

Utsikt över ställplatsen

Vi vill försöka ta en bild på ställplatsen uppifrån men det visar sig vara ganska mycket höga träd i vägen om man står vid det lilla lusthuset. En nyfiken ekorre betraktar oss en stund och när kotten är uppäten är vi inte längre intressanta.

Fakta om Göta Kanal

Följande fakta och historia kan man hitta på hemsidan för Göta kanal vilket är ett av Sveriges i särklass största byggnadsprojekt.
Ett privilegiebrev från Karl XIII gav rätten att påbörja kanalbygget.
Byggherre: Baltzar von Platen
Byggstart: 1810
Färdigställd: 1832
Antal man: 58.000 indelta soldater från 16 regementen och dessutom ryska krigsfångar och civilanställda kvinnor och män
Antal dagsverken: Cirka sju miljoner effektiva dagsverken á 12 timmar
Verktyg: Plåtskodda trädspadar
Kostnad: Nio miljoner riksdaler. I 1995 års penningvärde blir kostnaden för att bygga Göta kanal cirka 12,3 miljarder SEK Göta kanal består är en 190 km lång kanal med 58 slussar från Vänern i väster till Slätbaken i öster. Göta kanal bildar tillsammans med Trollhätte kanal och Göta älv en 390 km lång vattenväg genom Sverige från Östersjön till Kattegatt.

För att inte missa något på bloggen, ange din e-post adress nedan så får du meddelande när det finns något nytt spännande att läsa från våra resor och äventyr.

4 Comments

  1. Här kommer mera fakta det är våran hemstad född men inte uppvuxen i Söderköping men flyttade dit som vuxen flyttade därifrån också till Helsingborg p.g.a jobb
    Men vi är ständigt återkommande dit.

    1. Hej Nils-Åke så bra med lite mer fakta. Vi kunde läsa en del om Söderköping när vi var på utsikten. Alltid roligt att lära mer om platser man söker. Ha en riktigt härlig sommar fortsättningsvis. Hälsningar Håkan och Carina

  2. Så bra att de ska fixa tömningsstation!! Det är ju ganska långt till toaletterna … Men i övrigt bra läge, så med tömning också blir det ju utmärkt!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism