fbpx

Det är med skräckblandad förtjusning vi ser fram emot Vätternrundan 2022 som också blir starten på ytterligare En Svensk Klassiker. Nu är det bara en månad kvar tills det är dags att rulla iväg de 31,5 milen med start och mål i Motala.

Vi bor i fjällmiljö så den runda vi valt idag ger både längd och uppförsbackar i en bra blandning. Nu när vintersäsongen är slut är det mycket mindre trafik på vägarna.

Starten går från Stöten och vi väljer att åka mot Hundfjället, Tandådalen, Högfjällshotellet, Lindvallen, Sälen by för att sedan vända tillbaka till Stöten via västsidan, över bron vid Kälsätern och sedan vidare norrut på riksväg 311, Sälenvägen.

Det går riktigt bra uppför backarna upp mot Högis och sedan är det nerför i princip ända ner till Sälen med undantag för några kortare sträckor. Ögonen tåras av vinden trots glasögonen och det känns rejält kallt. Temperaturen är inte många grader över plusstrecket så det kyler på riktigt ordentligt i nedförsbackarna vid Lindvallen mer mot Västerdalälven. Att det också kommer lite hagel gör ju inte upplevelsen bättre!

Fulunässoldaten

Vi kommer fram till soldaten vid Fulunäs* och nu har vi 1,5 mil kvar. Det låter ju inte så långt men det känns tungt när kroppen är stel. Det är ganska många nerförsbackar och mestadels motvind och det blir liksom aldrig någon riktig fart.

*Citat från Visit Dalarnas hemsida om Fulunässoldaten ”Norr om rastplatsen finns fortfarande betydande lämningar av Sveriges största och viktigaste beredskapsanläggningen från krigsåren 1939-1945. Görälven och Fuluälven flyter här samman och bildar Västerdalälven. Fulunässoldaten invigdes 6 juni 2001 till minne av de 1000-tals soldater som vaktade vårt lands gräns under beredskapsåren 1939-1945. Den står där inte som en krigare, utan som en kämpe för freden. Soldaten står på det gamla brofästet öster om Fuluälven och spanar mot Norge.”

Till slut är vi äntligen framme och kan sträcka ut kroppen, ta en dusch, göra lite mat och känna oss nöjda.

Fakta om turen runt Norra Transtrandsfjällen

  • Sträcka 73 km
  • Varaktighet 4 timmar 46 minuter
  • 1135 höjdmeter
  • 1180 fallmeter
  • Maxhastighet 46,3 km/h

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism