fbpx

Söder om södra infarten till Leksand, utefter riksväg 70 finns rastplats Leksand. Rastplatsen är väl synlig från både söder och norr. Det finns fasta bänkar och bord där man kan fika eller äta. Det finns också ett servicehus med toaletter om man inte använder sin egen toalett i husbilen. För barn och vuxna med spring i benen kan man gå på en liten upptäcktsfärd på området innanför gärdsgården samt ta trappan ner till Österdalälven.

Kyrkbåt

Kyrkbåt är en typ av snipa som är avsedd för rodd och användes bl a som transportmedel till socknens kyrka i större sjösystem, älvar eller vid kuster i hela Norden. Kyrkbåtens konstruktion bygger på samma nordeuropeiska tradition som Nydamskeppet och vikingatidens skepp. Denna och liknande båttyper har haft många funktioner genom årens lopp. Användandet av kyrkbåtar är känt sedan flera århundraden tillbaka, då det var vanligt att regelbundet gå i kyrkan under rådande kyrkogångsplikt.

Visit Dalarna finns mer information kring Kyrkbåtarna.

Service

Möjlighet att tömma gråvatten, svartvatten (toalett) från både portabla och fasta tankar året runt samt möjlighet att fylla färskvatten sommartid. I servicehuset som är öppet 6-24 finns toalett, handikapptoalett med skötbord.

Upptäck området

I närheten av rastplatsen finns Leksands Knäckebröd som är värt ett besök. Där man kan handla produkter från såväl den egna fabriken som från andra lokala producenter i Dalarna.

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism