fbpx

På vår väg söderut passar vi på att göra ett kort besök på Naturrum Hornborgasjön. Hornborgasjön förknippas för många med trandansen men det är inte i den här delen av sjön.

Hornborgasjön är Sveriges kanske främsta fågelsjö. Varje vår dansar tusentals tranor in våren här. Men Hornborgasjön bjuder på mer än trandans. Året om väntar unik natur och unika upplevelser här. 

Vid Hornborgasjön hittar du två besökscenter. Det största med Naturum Hornborgasjön ligger på östra sidan av sjön, där finns också Café Doppingen. I sjöns södra del hittar du Infocenter Trandansen som är öppet när tranorna kommer hit på våren. 

Husbil Fågeludden

Följande information kan man läsa på hemsidan

”Det finns inga ställplatser i Hornborgasjön naturreservat. Men du är välkommen att stå med husbilen/din husvagn över natt på våra parkeringar. Vid Fågeludden tar vi ut avgift året om. Här ligger naturum och Café Doppingen. Här finns också, förutom fantastiskt natur, även dygnet-runt öppna toaletter och sopsortering, men ingen el. 

Det är inte tillåtet att tömma latrin i toaletterna. Du kan tömma din latrin i toaletthuset vid Trandansen där det finns en latrintömningsstation. 

Vi tar ut en avgift på 150 kr/natt. Du betalar avgiften via Swish till nummer 123 543 84 11. Skriv ditt registreringsnummer som meddelande. Du kan även betala inne på naturum Hornborgasjön. Ditt bidrag hjälper till att hålla Hornborgasjön välkomnande för både Fåglar och Fôlk året om.

Husbil – Trandansen

Det är väldigt populärt att stå med husbil vid Trandansen på våren. Magiskt att både vakna och somna till tranornas rop och dans. Det är dock inga riktiga ställplatser. Men du är välkommen att stanna på parkeringen under natten med husbil och med husvagn. Vi tar då ut en avgift på 150 kr/natt.

Intill Infocenter Trandansen finns ett hus med dygnet-runt öppna  toaletter och latrintömning. Under transäsongen önskar vi att du undviker att tömma latrin mellan kl 10-15, för att undvika trängsel när det är som mest folk. På området hittar du även flera soptunnor för restavfall men även två stationer för källsortering (plast, pappersförpackningar och glas). Har du mer hushållssopor är du välkommen till Fågeludden där du finner större sopsortering. Du parkerar på gräs och det finns ingen el för husbilar.

Tänk på att parkera med avstånd till nästa husbil, gärna med plats för en personbil emellan er. Det höjer brandsäkerheten.

Betala avgiften via Swish till nummer 123 635 79 25. Skriv ditt registreringsnummer som meddelande. Utländska besökare betalar inne på Infocenter Trandansen. När du betalar är du med att bidrar till matningen av tranor, så att Hornborgasjön kan hållas välkomnande för både Fåglar och Fôlk. Tycker du extra mycket om tranor får du självklart bidra med mer.

Det finns även många andra ställplatser runt sjön som erbjuder mer service i form av tillgång till el och latrintömning. Klicka på länken här för information Ställplatser runt Hornborgasjön

Hitta hit

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism