fbpx

Ett samarbete med LEKIABABYA i Marieberg

I morgon tar vi husbilen till Uppsala för cykla Shimano landsväg 167 km på lördag. Den här gången får vi sällskap av vårt barnbarn Sigge och hans mamma Johanna.

Att resa med Sigge i husbilen för första gången känns både spännande och skrämmande på samma gång. Spännande för att de väljer att följa med oss och skrämmande för att de ska följa med oss.

När våra respektive barn var små spände man fast dem i barnstolar som var anpassade efter vikt och längd och bytte efter hand upp sig i storlek.

Efter många förmaningar, information och instruktioner om hur man reser med små barn i husbil (och bil) kände vi att vi behövde hjälp av någon som kan det här och vi valde därför att kontakta Torbjörn Andersson, ägare till butiken LEKIABABYA i Marieberg, mittemot IKEA. En komplett butik med det mesta till baby och barn.

Precis som förr finns det olika typer av bilbarnstolar beroende på hur litet/stort barnet är. För t ex vårt yngsta barnbarn Vilmer som snart är 3 månader tar man hela insatsen och fäster med trepunktsbältet. För de lite större barnen, som Sigge 13 månader, väljer man istället en bilbarnstol. Den här är för barn från 9 månader upp till 6 år eller som väger ungefär
9-25 kg.

Vi gick sedan ut till husbilen för montering. Med van hand placerade Torbjörn bilbarnstolen på passagerarsidan. Han visade hur remmarna ska träs genom stolens fästen. Det är viktigt att stolen står stadigt så att den inte åker fram om man skulle behöva bromsa eller krocka.

Torbjörn valde en bilstol från Britax Römer MAX WAY PLUS som är en stol med lite tjockare stoppning och det är viktigt att barnet sitter bekvämt speciellt om det är längre resor. Vi, barnens föräldrar och så klart barnbarnen kommer testa och utvärdera bilbarnstolen på våra resor. Den här stolen har dessutom ett avancerat sidokrockskydd vilket inte är aktuellt att använda i husbilen eftersom avståndet från stolen till väggen är för långt.

Stolens trepunktsbälte träddes genom stolen, under sitsen och ut på den andra sidan med säkerhetsbältet. Därefter ska spännremmarna fästas på baksidan av bilbarnstolen både på höger och vänster sida. Det är viktigt att remmarna sitter jämnt. Innan han gör det så tog han tag i spännremmarna ytterligare en gång och drog åt ordentligt och till slut var han nöjd.

Han höjde sedan passagerarstolen och tog tag i stödbenet och berättade att han brukar sätta foten på stödbenet, släppa på spärren på bilbarnstolens baksida och sedan dra upp stolen tills det klickar En sista sträckning av passagerarstolens bilbälte. 

Nu satt stolen precis som den skulle, det blev bra! 

På YouTube finns en video där ni kan se Torbjörn montera stolen i husbilen. Samt berätta om ett antal viktiga punkter som är viktiga att tänka på när man montera bilbarnstol. Montering av Britax MAX-WAY Plus

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism