fbpx

Med Carl Anders Lindsténs bok Skärmarbodabergens hemlighet nedpackad i en bekväm gammal arméryggsäck köpt på second hand tillsammans med fika för dagens utflykt börjar vår dag vid Länsstyrelsens informationstavla vid parkeringen i Skärmarboda.

Vi lämnar parkeringen och den mysiga grillplatsen och hinderbanan vid entrén till området. Vi tar vägen mot Skymhyttan, och under vandringen så håller Sigge och farfar Håkan koll på vart vi är med hjälp av karta och kompass. Efter en stund är vi vid rastplatsen utmed Skymhyttevägen.

Där viker vi av leden mot Carlannersagrottan som är den största blockgrottan i området, efter en stunds vandring i blockterängen är vi till slut framme vid grottan.

Carlannersagrottan

Är områdets största blockgrotta som skapades av Yoldiahavets vågor för över 10 000 år sedan. Bergakungens skattkammare är den första salen man kommer in i, grottan består även av en andra våning. Men den besökte vi inte denna gång, då Sigge hittade skatten i skattkammaren så blev vi kvar där, vilket är helt naturligt. Man måste ju ha något kvar att upptäcka nästa gång man kommer hit. Grottan har fått sitt namn efter författaren av boken Skärmarbodabergens hemlighet, Carl-Anders Lindstén.

Bergakungens terrass

Hittar man direkt efter Carlannersagrottan den består av en klippbrant med stort överhäng, och är en utmärkt rastplats. Vi valde dock att gå tillbaka till rastplatsen vid vägen mot Skymhyttan.

Efter en regäl fikastund valde vi att gå leden tillbaka till entrén för att på så sätt slippa gå samma väg två gånger samt hitta andra spännande saker att upptäcka, bland annat stora vattenpölar.

Busbergsgrottan

Från leden går det uppför till Busberget, där kommer man fram till en typisk blockgrotta som döpts till Busbergsgrottan

Yoldiablocket

Är ett mycket stort flyttblock som finns i Yoldiaområdet. Genom att man ser hur berggrunden under blocket slipats av inlandsisen, förstår man att blocket hamnat på sin nuvarande plats först under inlandsisens slutskede, d v s för cirka 10 000 år sedan.

Bergakungens sal

Omedelbart efter Yoldiablocket ligger Bergakungens sal. Som är en rumsliknande klippformation.

Klättertallen

Strax före Trånga passet så går leden förbi Klättertallen som verkligen ”klättrar” uppför berget.

Det finns så mycket mer att upptäcka i detta spännande område. Så hit kommer vi återvända, det är helt klart. Men efter nu är vi alla trötta och mycket nöja med denna dag. Mycket av informationen har vi läst oss till i boken samt via broschyren om Skärmarbodabergen som Länsstyrelsen tagit fram.

Boken Skärmarbodabergens Hemlighet kan köpas genom oss för 160 kronor + frakt.

Om det inte finns plats för husbilen/husvagn vid parkeringen så finns Trafikverkets rastplats T 8 ”Bergslagsporten” direkt på andra sidan R 50. Som även finns beskriven på husbilsplats.se samt turistmål.se Bilder finns på Google maps.

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism