fbpx

I Nordanstigs kommun i norra Hälsingland finns Hassela och vid Hasselasjön ligger Caravan Club Hassela. När vi närmar oss campingen ser vi ett högt vitt kors på andra sidan sjön likt Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

Vi är här för att träffa vänner och för att utforska omgivningen kring campingen. Planen är att cykla runt sjön och att paddla SUP om det inte blåser för mycket.

Vi cyklar medsols och efter bara någon kilometer ser vi en stor träälg på en åker. Bortanför huset sitter en trägubbe vid brevlådan. En skylt med texten radiomuseum gör att vi cyklar in på gården.

Vi befinner oss på Langsbo konsthall som just nu har Sveriges största utställning av falsk konst. Det visar sig att det är träälgen Hasse, ett älgtorn, som är gjord av den åländske konstnären Juha Pykäläinen som stod på ute på åkern. Mer om konstverket kan man läs på hemsidan Älgpassethasse.

Vi cyklar vidare och ser skyltar om Nordanstigs kanotled, en sex mil lång kanotled som börjar norr om Hassela och slutar vid kustleden i Strömsbruk vid havet.

Vi fortsätter och svänger in på en grusväg mot Hassela Ski Resort. Så småningom är vi framme där och vi cyklar upp till anläggningen men allt är stängt nu. Här finns skidbackar, bad, konferensanläggning, camping. Det finns också skoterleder markerade.

Efter en guppig tur uppför en backe är vi framme vid Staffanskapellet med det 30 meter höga korset som vi såg från campingen. Korset kan jämföras med Kristusstatyn i Rio de Janeiro som är 38 meter högt.

Det är en mäktig känsla att se det vackra kapellet som står på Svartberget i Älvåsenmassivet.

På vår väg ner tillbaka till Hassela ser vi en en skylt som visar vägen till Älvåsens naturreservat. Här stannar vi inte idag, nu är det fullt fart nerför backen.

Strax före campingen finns Hassela kyrkoruin…

… och Hassela hembygdsgård.

Följer man skylten vid hembygdsgården kommer man till ett gravfält från järnåldern.

Vi hittar ytterligare en skylt, som denna gång visar Vallstigen. Om Vallstigen kan man läsa att den följer mycket gamla vandringsleder och går mellan friluftsbadet i Hassela till hamnen i Norrfjärden, en sträcka på cirka 63 km. 

Efter tre mil på cykel och en välbehövlig lunch drar vi på oss våtdräkter och flytvästar och går ner till sjön för att paddla SUP. Det är fortfarande lite ostadigt och ovant men vi trillar inte i plurret.

Det är viktigt med vård av utrustning efter alla former av aktiviteter. Här sköljer Håkan av våra SUP-brädor från Aquamarina med hjälp av den uppladdningsbara lågtryckstvätten OC-3 från Kärcher.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism