fbpx

Den här helgen har vi varit i Karlstad med anledning av ett jobb och då stod vi bland annat på de nya ställplatserna i Lillängshamnen på Hammarö. Inte långt från ställplatsen upptäckte vi S:t Olofs Gryta.

Denna text finns på Hammarö kommuns hemsida över besöksmål. ”På Grytudden finner man ”Sankt Olofs gryta”. Det är en så kallad jättegryta från istidens slutskede. En sten eller grus har satts i rotation då inlandsisen drog sig tillbaka i slutet av förra istiden och bildade på så vis en grop i urberget. Grytan ingår i en kategori offerkällor, vilka bär helgonet Olofs namn. ”

Det är här Pilgrimsleden i Klarälvdalen börjar. Pilgrimerna kom med båtar över Vänern och offrade mynt i offerkällan av tacksamhet över att ha klarat sjöfärden. Därefter begav man sig till Hammarö kyrka, i vars närhet man kunde övernatta, för att sen fortsätta pilgrimsfärden med Nidaros (Trondheim) som mål.

Vi planerar att nästa år cykla S:t Olavsleden som är världens nordligaste pilgrimsled. Leden är cirka 580 kilometer lång. Den startar i Selånger utanför Sundsvall och slutar vid Nidarosdomen i Trondheim.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism