Plastbanta med bivaxdukar

I betalt samarbete med Bivaxfabriken

Långsiktig hållbarhet är viktigt för oss och vi försöker i så stor omfattning som möjligt resa med minsta möjliga påverkan på miljön. Som ett led i att använda mer miljövänliga alternativ väljer vi nu att testa bivaxdukar från Bivaxfabriken för att minska vår användning av plast. Bivaxfabriken är ett UF-företag som drivs av två unga killar, Albin Ljudén och Victor Olsmats.

Vi har kollat runt lite på nätet om bivaxdukar. Dessa kan man lätt göra själv naturligtvis och det kan ju bli en trevlig aktivitet tillsammans med familjen. Bivaxdukar passar alldeles utmärkt som present.

På brickan ses bivaxdukar i olika färger och mönster. En fin detalj är de mönsterklippta kanterna.

Vad är en bivaxduk? En bivaxduk görs av giftfria tyger d v s man väljer gärna äldre tyger som är urtvättade. I vår familj köper vi därför av samma anledning begagnade kläder till våra barnbarn för att slippa skadliga ämnen.

Bivaxet bör vara ekologiskt vilket Bivaxfabriken också uppger att deras bivax är. Bivax har antibakteriella egenskaper och kan användas till allt utom rått – fisk, kyckling och kött.

Innan man använder sin bivaxduk börjar man med att knyckla ihop duken till en liten boll.

Dukarna rengörs med lite svalt vatten och milt diskmedel och hängs därefter upp på tork. Använder man för varmt vatten smälter vaxet. I och med att man inte kan diska duken i varmt vatten ska bivaxdukarna inte användas till rått – fisk, kyckling och kött.

Livslängden på dukarna är ungefär ett år men på sin hemsida ger Bivaxfabriken tips på hur man kan förlänga den tiden.

Bivaxdukar passar inte så bra i frysen då de inte håller lika tätt som en vanlig plastpåse.

Vi heter Håkan Söderman och Carina Ekroos och tillsammans driver vi bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR sedan augusti 2018. Med vår husbil reser vi främst i Sverige och övriga Norden året runt dels som rekreation och vila från vardagsliv, dels i samband med olika motionslopp. I juni 2019 var vi klara med ytterligare En Svensk Klassiker. Vi tycker även om lite annorlunda upplevelser som t ex att genomföra New York Marathon och bestiga Kebnekaise. Att resa med husbil är frihet

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: