fbpx

Pressmeddelande från Visit Dalarna.

Det nya utvecklingsprojektet ”Investera i leder i Dalarnas landsbygd” ska under två år rusta upp och kvalitetssäkra Dalarnas leder för vandring och cykling. Målsättningen är att göra Dalarna till Sverigeledande destination inom hållbar utomhusturism.

Det nya projektet ägs av Visit Dalarna i samarbete med 14 regionala aktörer; föreningar, företag och kommuner som ansvarar för drift och underhåll av leder. Arbetet består av skyltning samt anläggning av broar, slogbodar, rastplatser och spång. Utvecklingen av vandring- och MTB-leder kommer att göras i hela Dalarna: Fjätervålen, Grövelsjön, Grönklitt, Siljansleden, Säfsen, Sälen Hundfjället-Rörbäcksnäs, Vasaloppsarenan, samt leder i kommunerna Falun, Orsa, Smedjebacken, Mora, Rättvik och Leksand.

– Det här är en stor möjlighet att lyfta kvaliteten på Dalarnas leder och göra regionen ännu mer attraktiv för besökare. Vi jobbar mot tydliga kvalitetskriterier för såväl vandrings- som cykelleder och det långsiktiga målet för projektet är att göra Dalarna till en Sverigeledande destination inom hållbar vandrings- och mtb-cykelturism. På sikt kommer det också kunna ge positiva ekonomiska effekter för hela besöksnäringen, företagen och lokalbefolkningen, säger Johan Engström, projektledare och affärsutvecklare på Visit Dalarna.

Projektet är mer aktuellt än någonsin, med tanke på att Sveriges natur är en allt viktigare reseanledning. Aldrig tidigare har intresset att besöka den svenska naturen varit större än nu. Förändrade semesterbeteenden och intresset från både inhemska och utländska besökare att ta del av den svenska naturen har ökat de senaste åren, speciellt som en följd av den rådande coronapandemin.

– Dalarna är Sveriges fjärde största besöksdestination efter storstadsregionerna och natur-och kulturturismen utgör en stark bas i besöksnäringen. Det här gör att besökstrycket på Dalarna är i jämförelse relativt högt och behovet att säkerställa en hållbar utveckling för den här typen av turism är därför stort. Därmed är nyttan av projektet också stor kopplad till en hållbar utveckling i Dalarna. Alla vinner på bättre och kvalitetssäkrade leder, säger Johan Engström.

Om projektet

Syftet med projektet är att investeringen i den turistiska ledinfrastrukturen ska skapa kvalitetssäkrade, trygga och attraktiva vandrings-och mtb-cykelleder som möter besökares och boendes behov och förväntningar. Ledinfrastrukturen i sin tur ska ge entreprenörer en möjlighet att produktutveckla attraktiva natur-och kulturupplevelser. Investeringen blir en motor för en hållbar utveckling för lokalsamhället.

Arbetet med ledinfrastrukturen ska ske utifrån Ramverket för Nationella leder som Visit Dalarna varit projektledare för på uppdrag av Tourism in Skåne. Fokus med arbetet kommer att vara på fysisk led vilket i praktiken innebär skyltning samt anläggning av broar, slogbodar, rastplatser och spångar.

Målet med projektet är anlägga och/eller rusta upp vandringsleder som håller den kvalitet som ”Ramverk för Nationella leder” beskriver samt att mtb-cykelleder håller den kvalitet som beskrivs i cykelnätverket Biking Dalarnas ramverk.

 • Projektperiod: 2022-10-05 till 2024-10-31
 • Finansiärer: Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
 • Projektbudget: 4 062 153 SEK

Partners i projektet

Projektet genomförs i samarbete med 14 partners i form av föreningar, företag och kommuner som ansvarar för drift och underhåll av leder. Dessa partners är:

 • Siljansnäs roddarklubb
 • Grövelsjön Turistförening
 • Destination Sälenfjällen AB
 • Fjätervålen AB
 • Grönklittsgruppen
 • Experience Säfsen AB
 • Vasaloppet AB
 • Falu kommun
 • Leksands kommun
 • Mora kommun
 • Orsa kommun
 • Rättviks kommun
 • Smedjebackens kommun

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism