fbpx

Efter att börjat helgen på Konserthuset i Örebro och konserten SkRiKa, som är ett samarrangemang mellan Svenska Kammarorkestern och Karolinska skolan i Örebro, blev det avresa tidig lördag morgon från Fjugesta för att besöka några platser i Kilsbergen. Vårt första stopp blev vid Kilsbergsgården som ligger vid sjön Stora Axsjön. Kilsbergsgården är en lägergård som ägs av KFUM i Örebro, där bedriver man bl a kolloverksamhet under sommarloven.

Efter besöket vid Kilsbergsgården rullade vi förbi Garphyttan, vidare mot Frösvidal för att sedan ta av rakt upp mot bergen igen, eftersom målet nu var Gårdsjötorp som ligger utmed Bergslagsleden etapp 8 och 9. Gårdsjötorp är en av de många gårdarna i Kilsbergen som togs ur bruk under 1940-50 talet. Åkrarna och ängarna planterades igen med gran på slutet av 1960-talet. Huvudbyggnaden eldades upp, och de andra byggnaderna fick förfalla. Nu har man återskapat den äldre gårdsmiljön med byggnader och öppna marker, ungefär som det såg ut under 1800-talet. Där den gamla huvudbyggnaden låg har nu byggts upp en större raststuga. Denna är öppen för besökare under helgerna.

Rusakulan som är Kilsbergens finaste, mest lättåtkomliga utsiktsplatser, 265 meter över havet var nästa anhalt. Om du har tur kan du räkna till 21 kyrktorn från höjden. Nedanför ligger den kända svansjön Tysslingen och längre bort ligger Örebro vid Hjälmarens strand. Utsiktspunkten är tillgänglig för rörelsehindrade. Från parkeringen går det att köra upp till utsikten. Den som vill njuta av sin matsäck runt en brasa kan använda vindskyddet strax nedanför utsikten.
Men nu var det dags att lämna Kilsbergen och styra husbilen mot Kloten där vi planerade att slå läger för natten och kolla omgivningarna inför ytterligare besök. Väl framme fick vi ett mycket positivt bemötande av ägaren Mikael Nilsson vid Kloten Vildmarkscamping som egentligen var stängd för säsongen. Men vi fick möjlighet att ställa husbilen på anläggningen i alla fall, vilket vi tackar så mycket för. Vi planerar redan nu för fler besök i det fina naturområde som Malingsbo Kloten är, där det finns såväl campingplatser som många mycket fina naturliga ställplatser.
Något som vi tyvärr vid olika tillfällen uppmärksammat är att inte alla verkar förstå att det man tar med sig ut, tar man också med sig hem. Här följer ett bildspel från dygnet i Kloten.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism