Vi lämnar Brunnsängets lägerplats och beger oss mot Brunnsberg för att sedan fortsätta till Brindbergs fäbod. Vägen slingrar sig uppåt och blir allt smalare och när vi passerat skylten med Brindbergs fäbod ser vi får beta fritt. Vi fortsätter tills vi kommer till en mindre vändplats och där parkerar vi vår plåtis. Vid den intilliggande gärdsgården finns fem stora grisar. Det är endast en som är uppe på benen och den kommer emot oss. Grisen ska inte hälsa på oss utan gå på toaletten. Både vi och Sigge är förvånade över hur mycket en gris kan kissa!
I gropen en bit bort ligger det fyra stora grisar och sover. En av dem vaknar till och försöker ta sig upp men det är så trångt att det tar en bra stund innan den är uppe på benen.
Vi går genom grinden och nu dyker det upp en hund som gör oss sällskap ner mot stugorna där vi träffar Kerstin som äger Brindbergs fäbod. Hon berättar att fåren och korna får beta fritt och att de är utrustade med klockor som förhoppningsvis ska skrämma björn och varg. I början av sommaren vallar man korna genom skogen från Brunnsberg till Brindberg.
På fäboden brukar man hålla sommarkollo och det är först och främst traktens unga i åldrarna 8-10 år som har möjlighet att få vara på kollo här men finns det plats över får barn från andra ställen också komma hit på kollo. Dagarna fyller man med aktiviteter som att mata och ta hand om djuren m m.
På gården har man också Älvdalsprojektet Wilum og Bellum som är till för att barnen ska lära sig älvdalska ord.
Elsa Beskows stuga
Här på gården har Elsa Beskow och hennes make Natanael bott i en stuga. Dörröppningen är låg och det gäller att se upp så man inte slår i huvudet när man kliver in i den lilla stugan. Lite här och var ser man Elsas böcker som man så klart känner igen och även andra personliga tillhörigheter finns kvar. Sängarna är bäddade och det känns som Elsa skulle kunna stå i dörröppningen när som helst. Den ena sängen saknar sänggavel och Kerstin berättar att Natanael var längre än sängen. Därför fick man ta bort sänggaveln och ställa dit en pall för att Natanael skulle få plats med benen.
Vi går vidare för att besöka de andra djuren och vi träffar en anka som kvackar högljutt och ger sig iväg upp mot grisarna. Några kalvar betar uppe i backen och så klart måste vi titta till hönsen i hönshuset.
När vi är på väg att åka får vi tips om att fåren finns upp mot fallet. Vi ska bara följa stenarna säger man. Sigge blir eld och lågor över alla roliga stenar och vi förstår att det kommer att bli stenmålning när vi kommer hem till Sälen igen.
Vad är en fäbod?
Fäbod, fäbodvall eller säter är en samling byggnader som stugor, fähus och kokbodar för fäbodrift. Fäbodar nyttjades förr ofta bara periodvis för att hålla kreatur på ofta högre belägna betesmarker som låg mer eller mindre långt ifrån den gård som ägde boskapen. Fäbodar, som enbart beboddes sommartid, var tidigare ett vanligt inslag i skog och fjällmarker i Skandinavien samt i Alperna. Idag är fäbostuga i vissa fall synonym med fritidshus.
Din guide till levande fäbodar i Dalarna
”I tusentals år har människor flyttat sina betesdjur till nya marker sommartid. Fäbodarna är ett riktigt kulturarv och i Dalarna finns ett stort antal välbevarade fäbodmiljöer. Här är din guide till Dalarnas levande fäbodar. Gör ett mysigt besök i sommar, hälsa på djuren och köp med dig något gott som ost, smör eller messmör hem.” Läs mer om olika levande fäbodar på Visitdalarna.se