fbpx

Till den vidsträckta socknen och lantbruksbygden Nås kom 1889 den karismatiske predikanten Henrik Olof Larsson. Han startade en väckelse där. Den 23 juli 1896 sju år senare ledde han sin församling med 37 Nåsbor som utvandrade till Jerusalem för att invänta Kristi återkomst.

Vi besöker Nås i Vansbro kommun i Dalarnas län. Ikväll är det premiär för föreställningen Ingmarsspelen i Nås. Ingmarsspelen är en dramatisering av Selma Lagerlöfs roman Jerusalem – i Dalarne. Ända sedan urpremiären den 4 juli 1959 har Ingmarsspelen framförts vid Storänget i Nås som ligger vackert beläget invid Västerdalälven.

Lite speciellt är att Byns Mats Larsson som spelar Tims Halvar i kvällens föreställning föddes i Nås under premiärveckan 1959.

Eftermiddagen inleds med att utställningen ”Drömmare och fantaster i dikt och verklighet som handlar om den svensk-amerikanska kolonin i Jerusalem. På plats för att inviga utställningen är Julius Liljeström, generalkonsul i Jerusalem.

Efter utställningen serveras det kolbullar och det finns försäljning av allehanda ting.

Det närmar sig tidpunkten för kvällens föreställning. Besökarna har tagit plats framför scenen som utgörs av ett antal byggnader förställande Ingmarsgården.

Vi hör den tredje ringningen och föreställningen kan börja.

Första akten handlar om hur Hellgum talar med Nåsborna och får dem att bilda församlingen och bli Hellgumianer. De med den rätta tron vände ryggen åt oliktänkande och menade att de kommer brinna i svavelfloden. Huvudpersonerna, det yngre paret Ingemar Ingmarsson, som spelas av Pontus Simm och Gertrud, som spelas av Täpp Kerstin Arnesson, slits mellan krav från släkten, religiös övertygelse och den ungdomliga kärleken och den ungdomliga livsnyfikenheten.

Efter 30 minuters paus då det finns möjligheter att besöka olika serviceinrättningar samt fylla på energibehovet med fika, kolbullar eller kanske bakad potatis är det så dags för den andra akten.

Kravet på Ingemar Ingmarsson att bli en riktig karl, så han kan köpa släktgården då den kommer auktioneras ut med anledning av den kallelse som nuvarande husbonden fått att sälja allt och resa till det heliga landet och gå i Jesu fotspår, blir att tydligare. Att såväl unga som gamla hjärtan brister och familjer klyvs och släktband bryts efter flera generationer blir uppenbara morgonen den 23 juli 1896 när 37 personer bryter upp och ger sig i väg på den långa resan till det heliga landet och staden Jerusalem för att där möta Jesus påsken 1897 såsom de fått berättat för sig kommer ske.

Sammanfattningsvis en mycket gripande kväll för på något sätt är det svårt att ta in dels under vilka omständigheter man levde här i Nås på den här tiden, och dels hur man kan bli så övertygad att man väljer att sälja allt man äger och att man t o m är beredd att lämna delar av familj och släkt för att följa en religiös övertygelse om ett nytt bättre liv i Jerusalem.

Vi rekommenderar varmt ett besök på Ingmarsspelen i Nås där du också kan besöka de platser som har anknytningen till utvandringen till Jerusalem.

Mer information om Jerusalemfararna från Nås

Var spelas Ingmarsspelen?

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism