fbpx

Innehåller reklam för produkter från e-ville.com

Vi har fått möjligheten att prova en sovsäck och två liggunderlag från Naturhike så vi packar in allt i husbilen och beger oss till en slogbod dryga två mil hemifrån. I Dalarna är det inte så vanligt med vindskydd som vi är vana från trakterna runt Örebro där ett vindskydd erbjuder gott om sovplats. I den här slogboden finns två bänkar med bra längd och bredd.

Den sovsäck vi ska prova är gjord för att fungera till en temperatur ner till minus 30 grader. Håkan har sin väl använda sovsäck kvar sedan han gick fjälledarlinjen vid Storumans folkhögskola i början på 80-talet. Det blir spännande att se hur både liggunderlag och sovsäck fungerar. Vi börjar packa upp allt och lägga det på plats.

Det sluttar brant ner mot älven. I ett träd sitter ett rep och vi tar oss ner till strandkanten. Det här är ett naturreservat som har en flätad flod vilket man kan läsa mer om på informationstavlan nedan.

Det är kyligt i luften så vi börjar med att göra upp en eld. Vi har tagit med oss en säck ved men det finns också stockar som man kan såga till mindre bitar med en hjälp av en såg och sågbock som finns på baksidan av slogboden.

Middag tillagad över öppen eld

Det börjar bli dags för kvällsmat och det blir kyckling som vi ligger i marinad i husbilens kylskåp. Till kycklingen serverar vi kroketter och grillad sparris och två färdiga kalla såser.

Den här grillplatsen har en yttre ring av sand och sten och även luftrör. Senast vi låg i vindskydd hade vi en grillplats som gav härlig värme i vindskyddet. Här kommer det att bli lite kallare då värmen inte kommer in i slogboden på samma sätt.

Det är alldeles mörkt och tyst i skogen. Det enda som hörs är ljudet från älven.

Efter någon timme börjar det kännas i kroppen att liggunderlagen är alldeles för tunna. Det hjälper inte hur mycket vi ändrar sovställning, här behövs ytterligare underlag. Håkan hämtar varsitt extra liggunderlag och nu känner vi inte längre de hårda planken.

Nästa morgon vaknar vi lite ledbrutna men vi har inte känt av kylan i sovsäckarna. Det enda som störde nattsömnen var de tunna liggunderlagen.

Filten som blev kvar på bänken igår kväll är lätt frusen, den vill man inte vira in sig i nu.

Dags för frukost. Härligt nykokt kaffe väcker kroppen till liv igen.

Fakta om produkterna vi testat

  • Sovsäcken heter Naturehike arxtic. Den är väl tilltagen i storlek och känns inte trång. Sovsäcken ska klara temperaturer ner till cirka -30 grader.
  • Liggunderlagen heter Naturehike diamond. De är lätta att blåsa upp och lika lätta att tömma på luft. Till liggunderlaget medföljer ett lagningskit om olyckan skulle vara framme. Liggunderlagen levereras med ett fodral. Tar väldigt lite plats och väger nästan ingenting.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism