fbpx

En ledig lördag tillsammans när det ska bli fint väder passar perfekt då vi ska testa nya turskidor och pjäxor inför eventuellt köp. Efter en del provande och goda råd har vi bestämt oss för Fischer bcx Crown E 99 från cykel och längd i Sälen.

Vi parkerar nere vid högis eller som det egentligen heter Sälens Högfjällshotell, ett hotell med anor från 1937, och startar vid porten till Södra Kungsleden. Solen värmer gott och det blåser knappt någonting. Spåren är lätt täckta med nysnö. Vi passerar vindskyddet där vi fikade när vi testade snöskor för någon månad sedan, ett test som resulterar i inköp av egna snöskor.

Efter vindskyddet viker vi av från kryssleden för att ta oss upp på den högsta punkten mellan Köarskalsfjället och Östfjället. Väl uppe följer vi kammen norrut och tar ett kort på Sälen by och man kan faktiskt se vårt hus, även om det är väldigt litet på det här avståndet.

Östfjället ner mot Sälens by

Med turskidor går det betydligt snabbare att ta sig ner till Östfjällsstugan där vi ska stanna till för en fikapaus.

Vi tar av oss skidorna och ryggsäckarna och går in i stugan. Håkan tänder en brasa och vi äter smörgås, dricker kaffe och njuter av livet. Snart får vi sällskap av flera skidåkare. Några kommer in i stugan medan andra väljer att sitta ute i solen och fika.

Den vita snön har tidvis fina spår och fantasin skenar lätt iväg vid ett tillfälle då vi gissar på vargspår. Här tror vi dock att det är ripa som varit i farten.

Modern teknik i all ära som mobiltelefon, GPS och annan teknisk utrustning så är det självklart att aldrig ge sig ut på fjälltur utan karta och kompass. För detta är det enda som fungerar oavsett temperatur, täckning och har heller inga batterier som måste laddas.

Det här är en mycket billig livförsäkring att ha med sig på fjällturen samtidigt som det är roligt att hänga med på kartan var man är.

Fjällkarta och kompas är ovärderliga att ha med

Vi är inte emot olika tekniska prylar, därför har vi sedan många år varsin Polar V800 träningsklocka som ger en sammanställning av olika träningspass som längd, höjdmeter och en kartbild som visar sträckan.

En film hinner vi också med att spela in när vi stannar och njuter av den femte årstidens härliga lördag. Den femte årstiden kallas tiden mellan vinter och vår. Så underbart när det är både kallt och varmt samtidigt, när man kan sitta i snön och solen värmer. Välkomna hit och upplev den femte årstiden!

Tips på ställplatser och campingplatser i Sälenfjällen.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism