Vår husbil är för tillfället inne på service och istället för att bara vara hemma bestämde vi oss för att leta upp ett vindskydd för att sova ute natten mellan lördag och söndag. Vi bor ganska nära Bergslagsleden, inte promenadavstånd men heller inte alltför långt avstånd med bil beroende på vilken etapp man väljer.

På fredagskvällen gjorde vi en tur runt i omgivningen; vi var uppe vid vindskyddet vid Leken, sedan högst upp på Falkaberget och vi vadade över till vindskydden vid Falkasjön för att slutligen ta oss till Vinterhagen innan det mörknat helt.

Lördag morgon åkte vi och handlade maten vi skulle ha med oss. Vi kollade vindskydd vid Blankhult, åkte småvägar mellan Klockhammar och Lockhyttan där vi hittade kolmilor som sköts av Kils hembygsförening Där står även två skulpturer gjorda av Gunnar Backlund som gjort flera skulpturer vilka finns på olika platser i Kilsbergen.

Vi åkte upp till parkeringen vid Stakadammen och gick 3 km upp till Rusakulan och lika långt tillbaks eftersom vägen är inte farbar ännu då det fortfarande delvis råder vinter i Kilsbergen.

Därefter åkte vi ner till Vinterhagen där vi skulle tillbringa natten i vindskydd.

Mer information om etapp 8 som beskrivs på följande sätt i den etapp beskrivning som finns att läsa via Bergslagsleden står följande:
”På Bergslagsledens etapp 8 kan du upptäcka Skärmarbodabergens spännande grottområde med blockgrottor som lockar gammal som ung. Du får inte missa att upptäcka en av de mest imponerande grottorna Frihetsportalen som har en hög spricköppning som du kan gå igenom. Etappen passerar flera klapperstensfält och den går dessutom förbi Kilsbergens finaste utsiktsplats, Rusakulan. Från toppen syns hela Närke, se om du kan räkna de 21 kyrktornen som syns från höjden. Leden passerar sedan torpruiner och stenmurar från kilsbergsbyn Tomasboda.” Sista biten fram till rastplatsen vid Vinterhagen, går genom och över de klapperstensfält, som bildades när Yoldiahavets vågor tog fart ända från Ryssland och svallade över Kilsbergskanten. Sand och grus svallades ned och lade sig tillrätta på det som idag är Närkeslätten. Ovanför dessa svallade ytor kom aldrig havet och det är det som kallas HK, Högsta kustlinjen.”

Att vara ute i naturen är egentligen väldigt enkelt men lätt något man undviker, då man tror det krävs dyr utrustning. Vilken utrustning man behöver beror givetvis på dels vilken årstid det är och hur länge man ska vara ute. Det finns också begagnad utrustning att köpa på second hand eller på nätet. Något man också bör tänka på är att göra en färdplan så familj och vänner vet var man finns OM det skulle hända något. Ett annat tips är förstås att ta reda på vilket väder det ska bli, vi brukar använda oss av yr.no och de prognoserna är rätt så tillförlitliga. Här har vi några tips om två företag med ett bra och användbara prylar.

Annons
Annons

Till middag blev det grillad tonfiskkotlett med dillkokt färskpotatis som serverades med smörbrynt färsk sparris, tomatmix samt grillad citron.

Under Earth Hour kl 20.30- 21.30 fanns inga lampor att släcka. Här uppe i skogen klarar man sig bra med ljuset från den varma brasan och några ljuslyktor. 

Annons

Vi lämnar Kilsbergen denna gång, då vintern gör ett återbesök, som vi hoppas blir kortvarigt.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inlägg på samma tema