fbpx

Vi är inbjudna till Caravan Club Smålandssektionens vårträff med årsmöte som hålls i Lenhovda på Sjöparkens Camping. Under lördagen ska vi hålla ett inspirerande föredrag om vår första långresa med husbil, en resa som inte finns beskriven på bloggen.

Kanske du ska arrangera en träff eller söker några som berättar om spännande resmål, hör av dig till oss på HUSBILSRESOR & ÄVENTYR.

Carina och Håkan från Husbilsresor & äventyr vid föredrag på Caravan Club Smålandssektionens vårträff i Lenhovda

Det blir en trevlig fredagskväll med ett mycket uppskattat musikbingo där Håkan kammar hem det sista spelet med full bricka.

Vi får en fin bukett av Angela Schandersson, Caravanclub Smålands sektionens ordförande!

Lördag förmiddag har tar vi oss runt i Lenhovda till fots för att besöka bl a det gamla gravfältet vid hembygdsgården.

Lenhovda hembygdsgård och gravfält

Fakta om gravfältet

Gravfältet vid hembygdsgården i Lenhovda är ett av Värends största och vackraste järnåldersgravfält. Värend var ett av dom små ”landen” som senare bildade landskapet Småland.

Här på Lenhovdagravfältet finns ungefär 170 gravar. Även i området norr om hembygdsgården finns gravar och ursprungligen kan här ha funnits minst 300 gravar. Den stora mängden gravar visar att Lenhovda var en central plats under järnåldern – den östligaste utposten i Värends centralbygd.

Det som gör gravfältet i Lenhovda så speciellt är den stora mängden ovala stensättningar. Dessutom finns här stora stenrösen, låga stensättningar samt magnifika treuddar.

Lenhovda tingshus och häradsfängelse

Fakta om landets äldsta fängelse

Häradsfängelset, det som i allmänhet kallades tjuvakistan, anlades i närområdet. Den tjuvakista som ännu kan besökas i Lenhovda är troligtvis från 1669 och anses som en av landets äldsta och bäst bevarade i sitt slag. På fängelsets tak stod förr en så kallad spögubbe i trä, vilket skulle mana till eftertanke och avstyra människor från kriminella handlingar.

I en reseskildring från 1759 kan följande läsas om Lenhovda: ”på tjuvakistans tak stod en träkarl med en bister min och med ris i handen, förmodligen häradets yttersta exekutor. Många har genom åren passerat denna fruktade plats eftersom den ligger direkt invid färdvägen som förr förband Växjö med Kalmar.”

Sjöparken

Hitta till Lenhovda

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism