fbpx

39 minuter från Sälen finns Långflon shoppingcenter. Trots att det är så nära har vi aldrig varit här. Vi kör in i Norge via Rörbäcksnäs en liten bit för att sedan åter köra in i Sverige till Långflon shoppingcenter som ligger i Torsby kommun.

Det blir en snabb tur på EUROCASH innan Långflons shoppingcenter stänger fredag kväll. På lördag ska vi besöka Gottebiten eftersom det snart är påsk och Sportringen outlet för att se vad de har för sortiment. Vi väljer att övernatta på den stora parkeringen utanför shoppingcentret.

Det märks snabbt vilken typ av varor som lockar kunder från Norge mest. Samtidigt får man en påminnelse genom ett par tomma butikslokaler där det tidigare varit verksamhet. Det är inte så länge sedan gränserna var stängda och mer eller mindre hela världen var drabbade av Covid-19-pandemin.

Hitta till Långflons shoppingcentrum

Lutnes

Efter en natt på parkeringen åker vi vidare mot Trysil. Vi gör en avstickare vid kraftstationen i Lutnes. Där det finns en stor och bra rastplats som tyvärr inte är snöröjd vid vårt besök.

Lutufallets kraftverk är ett vattenkraftverk i Lutnes i Trysil kommun i Innlandet fylke i Norge. Den ligger en dryg kilometer ovanför riksgränsen mot Sverige, där älven vidgar sig och bildar Höljessjön, som regleras av det betydligt större Höljes kraftverk på den svenska sidan. 

Lutufallets kraftverk är det största kraftverket i älven med bara det betydligt mindre Sagnfossens kraftverk lite längre upp, men längre ner på den svenska sidan finns en hel del regleringar av Klarälvsflödet.

Anläggningen startade produktionen 1964 och modifierades 2002. Kraftverket utnyttjar fallhöjden på 14 meter i Trysilälven. Kraftverket är ett strömkraftverk. Den installerade effekten för en Kaplan-turbin är 14,7 MW. Den genomsnittliga årsproduktionen är 73 GWh

Lutnes Elektrisitetsverk, Otterforsen

Även här har människor utvandrat till Amerika.

Hitta till Lutufallet

Vi snurrar runt i Trysil med husbilen en stund innan vi åker hemåt Sälen. Det får bli en ny resa till Trysil lite längre fram i vår.

Grillmacka på Tandådalens Fjällkyrka

Det är lagom tid för lunch när vi kommer till Tandådalen så då blir det naturligt med ett stopp vid Tandådalens fjällkyrka och deras goda grillmacka innan vi fortsätter hem till Sälen.

Läs gärna vårt reportage från fjällkyrkans café i vinternumret av Husbil och Husvagn på väg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism