fbpx

Snart börjar den årstid som vi tycker är härlig, vintern med möjligheter till aktiviteter som längdskidåkning och härligt uteliv. Snö som knastrar under fötterna när man går.

För att det ska fungera praktiskt när vi åker husbil har vi listat några punkter som vi tycker är värda några extra minuter för att resorna under vintern ska bli fina minnen.

1. Gasol 

Vi reser året runt med husbilen och har på så sätt lärt oss en hel del kring vikten av en rätt skött gasolutrustning. Tyvärr kanske någon gång den “hårda” vägen, för gasolflaskan bli alltid tom nattetid vilket är märkligt men så är det bara. Vintertid när det är riktigt kallt får man räkna med att det går åt en hel del gasol. Hanteringen av gasolen bör vara praktisk. Är det kallt vill man göra bytet av gasol enkelt. Man kan installera en DuoControl som automatiskt skiftar gasolflaska, som extra säkerhet kan man även utrusta den med regulatorvärmare EisEx.

På sommaren fungerar alla typer av flaskor bra – komposit, aluminium och stål. När vi är ute under vintern använder vi endast stålflaskor som är helt klart bäst när det är riktigt kallt.  För att vätskan i tuben ska kunna omvandlas till gas så krävs det värme. Den värmen tar vätskan från omgivningen. En aluminiumflaska leder “värmen” bäst. Lättviktsflaskorna (komposit) har ingen ledande förmåga. Det låter konstigt men en stål- eller aluminiumflaska kan utvinna värme ned till -35 – 40 grader.

Vi har en Duo-Matic gasol med crashsensor och en omkopplingsautomatik för två flaskor. Vi ser när huvudflaskan blir tom, och systemet kopplar över till reservflaskan. På så sätt slipper byta gasolflaska mitt i natten. En crashsensor bryter gasoltillförseln vid en krock eller påkörning. Samt är utrustad med EisEx som motverkar nedisning i regulatorn vintetid.

Här ses Truma DuoControl CS och i bakgrunden syns gasolfiltren.

Vi har även utrustat vår gasolanläggning med filter för att skydda gasregulator och ventiler från nedsmutsning och oljeindränkning.

2 Belysning Ordentlig belysning är något som verkligen uppskattas och då inte bara färdbelysning, utan även ”arbetsbelysning” när man ska ställa husbilen på plats. För tyvärr är ju inte den lilla backlampa som är original mycket att ha tycker vi.

Bra färdbelysning är en självklarhet för oss, därför har vi monterat en LED-ljus ram på husbilen.

Värmesystem Vi tycker vattenburen värme är bäst och gärna om man utrustar med handdukstork, fläkt under stolarna fram för snabb uppvärmning samt givetvis värmeväxlare. Då kan man värma bodelen med motorns kylvatten under färd, samt låta bodelens värme genom värmeväxlaren fungera som motorvärmare vilket är mycket skonsamt för både motor och miljö genom att man undviker kallstart. Att kunna torka kläder är något som blir extra viktigt under vintern, bäst görs detta genom att kunna hänga dem i en garderob där det finns en värmeslinga i botten. Ett extra plus är om den också är utrustad med någon form att skydd för fukt.

Dubbdäck är något vi valt att ha på vår husbil när vi åker på vintern. En hink sand är också något som är bra att ha med sig.

Säkerhet. Reflexvästar och snöskyffel är något som vi alltid ser till att ha med i husbilen om något händer och man behöver vistas utanför bilen, eller kanske behöver skotta undan lite snö.

Täcke för husbilen, finns modeller för både utvändig användning, där har vi testat MASA, och invändigt där vi testat från Campingtillbehör4u.

Högsommaren är över och hösten smyger sig så sakteliga på samtidigt som temperaturen sjunker. Då är det skönt att ha det varmt och skönt inne i husbilen även när man fricampar tack vare gasolen. Vi har lite tips som vi vill förmedla utifrån hur vi använder och sådant vi lärt oss under åren.

Vi önskar er alla en riktigt härlig höst och vinter med många resor och äventyr.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism