fbpx

På väg ner till Elmia Husvagn Husbil 2022 passerar vi Malingarna som är ett naturreservat utefter riksväg 66 när man åker mellan Björbo och Ludvika. Vägen går på en rullstensås mellan sjöarna Stora Malingen och Lilla Malingen.

Området är otroligt vackert och vägen slingrar sig fram som en orm mellan de fina sjöarna och överallt ser man möjligheter att stanna till en stund. Det enda negativa är att det kör väldigt mycket tung trafik med timmerbilar i hög hastighet. Kommer man från Ludvika är det rätt så dålig sikt för trafiken som kommer från Ludvikahållet när man ska svänga vänster in på lägerplatsen. Det skulle kännas säkrare att åka vidare och vända på en bättre plats.

Från Björbohållet ligger lägerplatsen på höger sida där en liten diskret skylt talar om att det finns en lägerplats.

När man svängt av 247:an ser man en skylt med en områdeskarta. På höger sida finns ett vindskydd, en lekplats och innanför det en vändplats. Här finns också både soprum och toaletter.

Om man går vidare till motsatt sida hittar man en stor plan där det finns disk, färskvatten och tvättmöjligheter. Man kan fortsätta till den bortre änden av planen där ett par större stenar förhindrar att fordon åker ända fram till sjön. En fin liten delvis gräsbeklädd stig leder ner till en glänta där det finns ytterligare ett vindskydd, en grillplats och ett större bänkbord alldeles intill sjön.

Titta gärna på filmen från lägerplats Malingarna.

Här kan man fiska men för att göra det krävs fiskekort. Det finns många tydliga anslag som informerar om olika alternativ och prisklasser. Man kan t o m hyra sig en alldeles egen sjö.

Mer om naturreservatet

På Länsstyrelsen hemsida kan man läsa mer om naturreservat Malingarna. Ett område som är populärt för bad och friluftsliv. På strandklipporna kan man lyssna på storlomen eller studera vackra blommor som mosippa, Kung Karls spira och fjällnejlika.

  • bildades 1978
  • är 224 hektar stort
  • ligger i Ludvika kommun, Dalarnas län

Hitta hit

För att inte missa några resor och äventyr så är det bästa att kostnadsfritt prenumerera på bloggen. Gör detta genom att ange din e-post adress i fältet nedan. Bekräfta sedan svarsmeddelandet som kommer från oss.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg på samma tema

Resor & Turism